BAM vertrouwt zorg van afbouw Zaans Medisch Centrum toe aan Kwakman Afbouw

31 januari 2015 Zaans Medisch Centrum

Kwakman Afbouw is door BAM geselecteerd het nieuw te bouwen Zaans Medisch Centrum te voorzien van wanden en plafonds. Een vooraanstaand project waar we opnieuw dankbaar voor zijn dit te mogen realiseren. De verwachting is dat het nieuwe ziekenhuis in 2016 in gebruik zal worden genomen.

 

Groots

Een groots en vernieuwend bouwproject, zo mag de nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum met recht genoemd worden. Groots in letterlijke zin gezien het totale vloeroppervlak van maar liefst 40.000 m2. Groots in figuurlijke zin gezien het ontwerp (Mecanoo architecten) en het bouwproces. Het bestaande ziekenhuis blijft volledig operationeel gedurende de bouw, het nieuwe ziekenhuis verrijst op het huidige terrein. Tevens zal er een zgn. zorgboulevard gerealiseerd worden waar een zorghotel, winkels, gezondheidscentrum, oogziekenhuis en diverse zorggerelateerde diensten onderdeel van uit zullen maken. Na ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis zal het oude gesloopt worden.

 

Vernieuwend

De nieuwbouw is overigens het eerste ziekenhuis in Nederland dat volledig volgens de LEAN werkwijze gerealiseerd wordt. BAM tekende een DBMO overeenkomst voor 25 jaar waarin zij zowel het ontwerp, de bouw, het onderhoud en het functioneren van het ziekenhuis voor hun rekening nemen. Een ontwikkeling die al vaker te zien is geweest in de bouwwereld maar nog niet op deze schaal. Voor het ontwerp van het ziekenhuis is na een selectieronde gekozen voor het internationaal opererende Mecanoo architecten van Francine Houben.

 

Risicospreiding door delen van kennis

De nieuwbouw van een ziekenhuis is niet eenvoudig en niet in de laatste plaats vanwege de financiering. Het economische klimaat is er simpelweg niet naar. Dat is één van de redenen waardoor we steeds meer allianties en samenwerkingsverbanden zien. Door het beschikbaar stellen en delen van specialistische kennis en ervaring kan er steeds efficiënter en meer kostenbesparend gewerkt worden. Een project als het Zaans Medisch Centrum is hier een goed voorbeeld van. Alle partijen, waaronder ook Kwakman Afbouw, zijn in een zeer vroeg traject actief betrokken bij het ontwikkelen van de plannen en bouwprocessen. Dat heeft het mogelijk gemaakt dat een plan van deze omvang van de grond kan komen.


Artist Impressions / Architect: Mecanoo:

Zaans Medisch Centrum Bekijk foto's (8)