De bijzondere poorten van Spaarndammerhart krijgen vorm!

11 mei 2020

Één van de drie bijzondere poorten van Spaarndammerhart is gereed. Een heuglijk feit, want aan de uitvoering ervan ging een heleboel achter de schermen vooraf. De realisatie van de bogen betreft een project in Amsterdam van Heijmans waar 76 nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. Kwakman is hier verantwoordelijk voor, behalve de complete afbouw van de woningen, tevens een sub-project: de ontwikkeling en engineering van 3 unieke poorten. De poorten geven toegang tot de gemeenschappelijke binnenhof en tuin van Spaarndammerhart, het hart van de wijk.

Poorten Spaarndammerhart

Fijne samenwerking met Knauf
Voor de bouwkundige ontwikkeling van de bogen stonden we er niet alleen voor. Kwakman klopte aan bij leverancier Knauf. Zij voerden grondig rekenwerk uit en stelden daarnaast aan Kwakman een ruimte ter beschikking voor de realisatie van een mock-up. Jacco van ’t Hof (Projectadviseur bij Knauf): “Het is geen alledaagse klus voor ons, maar soms moet je je buiten de gebaande paden wagen om van ruwe steen een diamant te kunnen maken.” Knauf’s vergaande berekeningen golden als basis voor de bouwkundige constructie van de poorten. Het complete technisch ontwerp werkte Kwakman tot in detail uit in BIM.

Draagkracht
De belangrijkste factor in de bouwkundige berekeningen was draagkracht. De steenstrips die op en onder de bogen worden aangebracht hebben een bovengemiddeld gewicht. Dit vanwege de jaartallen die in een speciaal ontworpen bakstenen alfabet in reliëf in de poorten zijn verwerkt. Op advies van een externe partij kozen we ervoor om de steenstrips rechtstreeks met kit op het Knauf Aquapanel - een buigzame cementgebonden plaat - te plakken. Deze toepassing bleek - na diverse tests en berekeningen - succesvol.

Kwakman is BIM-specialist pur sang
Heijmans koos voor Kwakman voor het ontwerpen en bouwen van de poorten. En hoewel dat niet logisch klinkt, is het dat wel degelijk. De ontwikkeling van onze BIM-specialisten heeft namelijk altijd parallel gelopen aan de ontwikkeling van de 3D-modelling software. Waar BIM vernieuwt, vernieuwen wij. Door de jaren heen werkten we de meest complexe projecten uit in BIM en hebben daardoor inmiddels een rijkelijk gevulde rugzak met ervaring. Dat maakt ons een interessante partij voor onze opdrachtgevers. Bovendien krijgen wij er als team enorm veel energie van als we complexe ontwerpen in eigen beheer mogen engineeren.

Poorten die leiden naar verleden, heden en toekomst
Schitterende poorten, die ontworpen zijn door kunstenaar Martijn Sandberg, verbinden de binnentuin met de wijk. De poorten naar de binnentuin voeren bezoekers mee naar verleden en toekomst. Poort 1 naar 1917, poort 2 naar 2020 (het jaar van oplevering) en poort 3 naar 2025.


Lees ook: "Via 3 bijzondere poorten vindt u straks een nieuw stukje Amsterdam waar Kwakman meer doet dan alleen afbouwen: Spaarndammerhart."

Poorten Spaarndammerhart Bekijk foto's (9)