Een geslaagde operatie in het HAGA ziekenhuis.

4 oktober 2014 HAGA Ziekenhuis

Tijd, techniek en mensenwerk; een geslaagde operatie in het HAGA ziekenhuis

Marcel van der Roest, al jaren projectleider bij Kwakman Afbouw, kan zijn enthousiasme nauwelijks onderdrukken als hij vertelt over het HAGA ziekenhuis in Den Haag. Het HAGA ziekenhuis wordt momenteel door VolkerWesselHaga onderhanden genomen en ondergaat een verfrissende vernieuwing. Een compleet nieuw kinderziekenhuis alsmede OK-complex en een algehele renovatie van het bestaande ziekenhuis.
 
Op de bouwplaats treffen we Marcel van der Roest van Kwakman Afbouw, geen onbekende als het gaat om binnenafbouw voor ziekenhuizen. Heeft al meerdere ziekenhuizen en zorgcentra op zijn naam staan als projectleider van Kwakman en weet als geen ander dat de grootste uitdaging bij dit soort projecten de planning en logistiek betreft.  
 
“Zo’n planning geeft druk bij alle betrokken mensen, dat kan ik je verzekeren. Maar een niet onaanzienlijk deel van mijn taak als projectleider is ook mensenwerk. Mensen enthousiasmeren en bijsturen. Hun het (zelf)vertrouwen én bijbehorende verantwoordelijkheid geven. Het kurkdroge feit dat we slechts 10 maanden en geen dag meer de tijd hebben om de klus te klaren zet niet alleen iedereen op scherp maar geeft ook aan voor welke technische uitdagingen we hebben gestaan. Het afstemmen van tijd, techniek en het menselijke aspect hierin geeft mij een enorme boost en schenkt mij persoonlijk de voldoening in mijn werk. Het is waarom ik dit doe.
 
Wanneer we over binnenafbouw voor ziekenhuizen spreken, hebben we het echt over het hoogst haalbare. De eisen m.b.t. kwaliteit en afwerking liggen nergens zo hoog. Denk bijvoorbeeld aan high-tec inbouwcomponenten voor operatiekamers die naadloos in de wanden verwerkt dienen te worden. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn maar als je maanden van tevoren dit op de tekentafel moet voorbereiden terwijl je nog niet goed weet welke componenten er exact gebruikt gaan worden vereist dat een bepaald niveau van technisch vooruitdenken. Het prefab model wat we hier voor bedacht hebben is een groot succes gebleken.
 
Of wat dacht je van stralingswerende loodkamers in ziekenhuizen! Deze kamers behoeven bijzondere constructieve oplossingen. Stralingswerende wanden functioneren namelijk pas alleen goed als zij ontkoppeld worden van de bouwkundige constructies. Ook weer een stukje innovatieve techniek waarbij je in de voorbereiding goede afwegingen moet maken tussen wat je wil, kan en mag. Al met al komt het hier op neer: in een ziekenhuis kan niets aan het toeval overgelaten worden, dus zeker ook niet voor de bouw ervan. Alles moet van tevoren tot in de puntjes uitgewerkt worden. En wat je niet van tevoren kan bedenken daar moet je tijdens het voortraject blijvend op anticiperen voordat je aan de slag gaat. Het gaat tenslotte om de gezondheid van vele mensen.
 
Gezond werken
En nu we het toch over gezondheid hebben: We houden de vakman van Kwakman zelf ook graag gezond. Dus naast alle benodigde ARBO richtlijnen hebben we goed nagedacht over optimale logistiek en transport. Samen met Knauf zijn we tot een oplossing gekomen waarbij we er bijna zeker van zijn dat we de laagst mogelijke lichamelijk belasting hebben weten te realiseren voor onze vakmannen en transporteurs. Met vakmensen moet je voorzichtig omgaan, ze houden ons bedrijf gezond!
 
Kers op de taart
John Veerman - directeur Kwakman Afbouw - haakt in. “Het HAGA Ziekenhuis is voor ons weer een prachtige kers op de taart die ons door VolkerWessel is gegund. Wij hebben in het verleden al meerdere ziekenhuizen en zorgcentra van binnenafbouw mogen voorzien en het is ook voor ons een specialisatie op zich geworden. Het team van Kwakman en in het bijzonder Marcel van der Roest verdienen een pluim voor het werk dat hier afgeleverd is..”
 
Met recht zeer geslaagde operatie!

HAGA Ziekenhuis Bekijk foto's (15)