Heutink Groep betrekt Kwakman bij Stories, Nederland’s eerste houten hoogbouwproject

18 augustus 2020

Afbouwen in een 12 verdiepingen tellend woonpand dat volledig is opgetrokken uit massief hout, dat deden we nooit eerder. Met opdrachtgever Heutink Bouw en Ontwikkeling is Kwakman ditmaal betrokken bij een bijzonder CPO-project met een duurzaam, innovatief en circulair ontwerp. Stories. Een naam die we natuurlijk tweeledig kunnen vertalen. Verdiepingen of verhalen, of misschien zelfs verhalende verdiepingen. Wij denken de laatste.

Nederland’s eerste houten hoogbouwproject

Stories staat in het levendige Buiksloterham, waar het EYE Filmmuseum is gevestigd aan de waterkant in Amsterdam Noord. Vanaf het Johan van Hasseltkanaal kijkt u pal op de indrukwekkende houten constructie waarin voor het einde van dit jaar 27 bijzondere koopappartementen worden gerealiseerd. Het hoogste punt (45 meter) is ondertussen bereikt en dat maakt van Stories Nederland’s eerste hoogbouwproject in houtskeletbouw. Kwakman levert een mooie bijdrage aan de afbouw. Wij plaatsen circa 3.500 m2 Metalstud wanden en onze divisie Interieurbouw ontwerpt en bouwt voor alle verdiepingen de meterkasten. Bovendien geeft Kwakman aandacht aan akoestiek en brandwerendheid, twee belangrijke aspecten bij houten hoogbouw. 

Akoestiek en brandwerendheid
Voor een optimale akoestiek in de (hoge) openbare ruimtes van Stories plaatst Kwakman zo’n 400 m2 akoestische plafonds en verzorgen we daarnaast het akoestisch spuitwerk over een oppervlakte van 350 m2. Verder verwerken we binnen het pand een forse hoeveelheid - circa 16.000 m2 - Duragyp platen. De Duragyp plaat beschikt over zowel brandwerende als akoestische eigenschappen en is stootvast. 

Stories beantwoordt torenhoge ambities van gemeente
Meer nog dan woonplezier, blijkt Stories aan maatschappelijke en ecologische verwachtingen te voldoen. De ambities van de gemeente op het gebied van circulariteit waren namelijk hoog toen vijf jaar geleden de eerste tekeningen werden gemaakt voor dit project. De keuze voor kruislaaghout, oftewel CLT (Cross Laminated Timber) wordt dan ook enorm bejubeld. CLT slaat CO2 op bij de productie, er komen geen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij. 

Naar verwachting zal Stories niet lang het hoogste houten gebouw zijn in Nederland. De CO2 footprint is namelijk klein bij het bouwen met hout, een zeer wenselijke uitkomst. Het zijn mooie ontwikkelingen, wij kijken met veel nieuwsgierigheid uit naar de toekomst! 

Impressie: Olaf Gipser Architects / Heutink Groep

Nederland’s eerste houten hoogbouwproject Bekijk foto's (4)