Hillen & Roosen gunt Kwakman Afbouw een podium in Schouwburg Kunstmin

24 september 2014 Kunstmin Dordrecht

Theater Kunstmin in Dordrecht is een bekend rijksmonument en een begrip als het gaat om de unieke neo-barokke architectuur. Sinds juni 2012 is het theater gesloten en onderhevig aan een meer dan ingrijpende restauratie welke door Hillen & Roosen uitgevoerd wordt. De restauratie, een complexe combinatie van oud- en nieuwbouw, waarbij verschillende specialisaties samenkomen vereist een bijzondere aanpak van logistiek, planning en transport. Een uitgelezen plek voor Kwakman Afbouw om haar kunsten te vertonen en een dijk van een uitdaging die we gretig zijn aangegaan nadat deze opdracht ons werd gegund.

In nauwe samenwerking met uitvoerder Raymond Kollmuss van Hillen & Roossen zijn er binnen een begrensd tijdsbestek buitengewone prestaties geleverd door alle partijen. Zelf verzorgden wij o.a. de akoestische bekleding van de ruwe gevels in combinatie met inpandige kozijnen. De ‘kleine zaal’ en de foyer zijn gescheiden door 10 meter hoge wanden welke aan de nodige brandwerenheid- en akoestische eisen voldoen. En ondertussen werd het theatercafé ‘Sybold’, vernoemd naar de architect Sybold van Ravesteyn, voorzien van een prachtig nieuw plafond welke de zo bijzondere neoklassieke sfeer ademt, passend binnen de rijke historische context van het theater.

De nieuwe foyer in het souterrain werd gelijktijdig onderworpen aan een ‘blauwe’ metamorfose. Door middel van ingenieuze en in de wanden verwerkte staalconstructies zijn prachtige toiletruimtes gecreëerd. De nieuwe blauwe foyer is hiermee van absolute meerwaarde voor het nieuwe theater. Het laatste en voor ons het meest bijzondere bedrijf in deze voorstelling zijn de akoestische wanden in de kleine zaal. De prachtig met eikenfineer afgewerkte akoestische voorzetwanden die wij hier mochten realiseren bewijzen te meer dat techniek en schoonheid wel degelijk samen kunnen gaan.

Al met al dus een ‘groots en meeslepend’ project voor de trotse vakman van Kwakman die hier zijn hart heeft kunnen ophalen.

Schouwburg Kunstmin zal 1 november a.s. feestelijk heropend worden.
www.kunstmin.nl

Kunstmin Dordrecht Bekijk foto's (11)