In nieuwe zaal van Rotterdam Ahoy bouwt Kwakman aan optimale akoestiek

3 augustus 2020

Rotterdam staat aan de vooravond van een grote uitbreiding. RTM Stage, de nieuwe concert- en theaterzaal van Ahoy, is een enorme rechthoekige ruimte met zeer hoge wanden en een hoog, reusachtig plafond. Een grote ‘schoenendoos’ van wel 75 meter lang, 50 meter breed en 27 meter hoog. Binnenkort smullen liefhebbers hier van onvergetelijke shows, in een zaal die straks over alle factoren beschikt voor een optimale akoestiek. Aan die akoestiek werkt Kwakman op dit moment.

Hart van Zuid - RTM Stage

In de schoenendoosvormige zaal (een officiële term in de wereld van akoestiek) werkte Kwakman de afgelopen periode aan het geraamte waarop de akoestische wandpanelen worden geplaatst. Deze is inmiddels gereed. De basis bestaat uit metalstud waarop isolatie is aangebracht en houten regelwerk. Vervolgens hebben we Troldtekt ultrafine platen (kleur zwart) geplaatst. De onderste vier meter van de wanden bestaat uit geperforeerde stalen beplating met akoestische functies. Bij elkaar opgeteld is het wand- en plafondoppervlakte zo’n 10.000 m2. Nu zijn we bezig met het aanbrengen van de akoestische wandpanelen. Deze platen zijn door een extern bureau grondig getest op akoestische eigenschappen én brandwerendheid. De uitvoering vordert goed, we hebben de touwtjes van de planning strak in handen, zelfs tijdens en na de plotselinge interventie van covid-19.

Prefab GRG-elementen ter nabootsing van de voorgevel
Gedurende de uitvoering groeide onze opdracht, we ontvingen twee aanvullenden projectonderdelen. Ten eerste valt het aanbrengen van de plafonds in de zogeheten ‘backbone’ (de ruimte achter de tribune achterin de zaal) nu ook binnen onze portefeuille. Ten tweede was er de wens van de opdrachtgever om het aangezicht van de voorgevel in de entree door te laten lopen. De overhangende ‘poort’ kon vanwege het gewicht helaas niet uit beton worden vervaardigd. We zochten samen naar een oplossing en ontwierpen en realiseerden prefab GRG-elementen (Glass Reinforcred Gypsum). De nabootsing van de voorgevel met de GRG-elementen is goed gelukt!

Realisatie RTM Stage onderdeel van Hart van Zuid, een publiek-private samenwerking
Al sinds 2016 wordt het gebied rond Winkelcentrum Zuidplein en Rotterdam Ahoy flink onder handen genomen. Deze grootschalige gebiedsontwikkeling, Hart van Zuid genoemd, heeft als doel een nieuw levendig stadscentrum te creëren waar bewoners en bezoekers comfortabel kunnen leven en werken. Hart van Zuid krijgt economisch, sociaal en cultureel een boost door onder meer de uitbreiding van Ahoy. De realisatie van RTM Stage is daar onderdeel van. Gemeente Rotterdam, Ballast Nedam en Heijmans werken samen in een publiek-private samenwerking. Na realisatie blijven Ballast Nedam en Heijmans nog jaren betrokken bij het beheer en onderhoud van het gebied. Kraaijvanger Architects, supervisor en architect van Hart van Zuid, is samen met hen verantwoordelijk voor deze complexe gebiedsontwikkeling.


Lees ook:
Kwakman is betrokken bij één van de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland: Hart van Zuid

Hart van Zuid - RTM Stage Bekijk foto's (10)