Jong talent helpt Kwakman bij invulling core purpose: intelligenter bouwen aan vooruitgang

20 oktober 2020

Sam en Sohila zijn pas afgestudeerd en onlangs in dienst getreden bij Kwakman. Hun eerste indruk is positief: “Het is heel gezellig hier, de samenwerking is super en iedereen wordt actief betrokken bij vraagstukken. Zo krijg je echt hart voor de zaak.”

Jong, nieuw talent bij Kwakman!

Sohila: “Wat ik nu doe bij Kwakman, had ik bij een architectenbureau nooit kunnen leren."
Sohila werkt sinds augustus bij Kwakman als BIM-engineer/Werkvoorbereider. Ze is afgelopen zomer aan de Hogeschool van Amsterdam afgestudeerd in Bouwkunde, richting architectonische techniek. Op dit moment werkt ze bij Kwakman aan een nieuwbouwproject in Buiksloterham te Amsterdam-Noord. Hierbij zorgt Sohila voor de engineering van de wanden en kamertypes. “Wat ik nu doe is behoorlijk anders dan wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding. Bij Kwakman is het modelleerwerk heel praktisch en gedetailleerd. Je staat heel dicht bij de uitvoering. Tijdens mijn opleiding werkten we meer op gebouwniveau, meer vanuit het oogpunt van een architect. Ik leer ontzettend veel bij Kwakman, het kennis- en werkniveau op het gebied van BIM ligt hoog. Wat ik nu doe bij Kwakman, had ik bij een architectenbureau nooit kunnen leren.”

Sam ontwikkelt applicatie voor meer snelheid in calculatieproces
Sam Laan, een jongeman van 23 en pas afgestudeerd op Technische Informatica, vervult sinds oktober de rol van Programmeur bij Kwakman. Hij is onze frisse wind die met nieuwe ogen kijkt naar mogelijke optimalisaties binnen onze organisatie. Is zijn rol bijzonder bij een afbouwbedrijf als Kwakman? Wellicht. Sam: “Kwakman streeft ontzettend naar verbetering en dan vooral naar het verbeteren van processen, dat merkte ik direct. Binnen hun bestaande calculatieproces viel flink winst te behalen. Calculaties worden nu nog gemaakt in Excel en medewerkers liepen er al een tijdje tegenaan dat werkbestanden inefficiënt gebruikt worden. Mijn taak is om een applicatie te ontwikkelen waarmee straks op snelle en eenduidige wijze gecalculeerd kan worden.” 

Sam is aangesteld voor de duur van het project, maar zal ongetwijfeld meer voor Kwakman kunnen betekenen. Will Jonk (Commercieel Manager bij Kwakman): “Met Sam in het team is Kwakman nog beter in staat om kansen die de moderne techniek te bieden heeft, te onderzoeken en vervolgens toe te passen. Sam is technisch zeer onderlegd, zijn inbreng zal zonder meer zorgen voor meer optimalisering.”

Pilot voor duurzame en circulaire gipswand
De interesses van Sohila en de behoefte vanuit Kwakman (en de markt) komen mooi samen in een pilotproject dat wij onlangs zijn gestart. Want naast BIM-modelleren, houdt Sohila zich bezig met innovatie. Samen met Will Jonk en een adviseur van Heijmans onderzoekt Sohila mogelijke verbeteringen aan gipswanden op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Sohila: “Kwakman is heel erg bezig met innoveren en wil een duurzame (af)bouwer zijn. Ik heb tijdens mijn opleiding veel geleerd over circulair bouwen. Die kennis kan ik nu bij Kwakman toepassen in de praktijk. In het pilotproject ontleden we als het ware de complete gipswand en onderzoeken we de impact van elk afzonderlijk component. We kijken of elementen vervangen kunnen worden door een milieuvriendelijker of duurzamer variant, maar ook of bijvoorbeeld de verpakking anders kan. Het is ontzettend leuk, we zitten nog volop in de onderzoeksfase.” 

“Docenten schetsen utopisch beeld van samenwerken binnen de keten. Bij Kwakman gebeurt dat in het echt.”
Sohila is met enige verbazing heel enthousiast over hoe Kwakman kennelijk werkt volgens het ideaalbeeld. “Tijdens mijn opleiding hoorde ik van docenten vaak dat het zo mooi zou zijn als de aannemer of architect een goede samenwerking met de hele bouwketen zou hebben. Afstemmen, terugkoppelen etc. Het werd zo ongeveer als utopisch beschouwd, maar ik zie nu bij Kwakman dat het hier écht zo gebeurt. Er wordt hier veel met opdrachtgevers en leveranciers gespard. Dat is heel waardevol.” Ook Sam is opgetogen over zijn nieuwe werkplek. Hij voelt zich enorm gemotiveerd door de manier waarop alle medewerkers betrokken worden bij het dagelijks reilen en zeilen. Sam: “Jaap (directeur) valt soms opeens het kantoor binnen met een vraag aan ons allen. Of iemand een oplossing weet voor een bepaalde uitdaging of vraagstuk. Dat zorgt ervoor dat je proactief nadenkt over hoe dingen beter kunnen en je krijgt het gevoel dat je inbreng gewaardeerd wordt. Dat is fijn.”

Kwakman investeert veel tijd en geld in Trends & Ontwikkelingen. De pilot met de circulaire gipswand is daar onderdeel van. Onze missie is om het bouwproces slimmer, sneller en beter te maken. Daarvoor maken we gebruik van innovatieve (af)bouwoplossingen en breiden we ons team uit met mensen die daaraan bij willen en kunnen dragen. 

Wij wensen Sam en Sohila succes!