Kwakman bouwt mee aan de skyline van Den Haag op het Wijnhavenkwartier.

5 februari 2015 Wijnhavenkwartier

Het Wijnhavenkwartier in Den Haag is een groots renovatie- en transformatieproject waar in september 2014 door Heijmans aanvang mee is gemaakt. Het complex welke voorheen onderdak bood aan een aantal ministeries ondergaat een metamorfose en zal een compleet nieuwe invulling en functie krijgen. Met maar liefst 164 huur- en koopappartementen, 6 penthouses, 3400 m2 commerciële ruimten/kantoren en 13.000m2 vloeroppervlak t.b.v. de nieuwe campus Den Haag wordt hier een klein stukje ‘Manhattan’ gerealiseerd.


Vroege betrokkenheid in proces

Kwakman Afbouw is door Heijmans reeds in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van dit veelomvattende project waarbij planning en logistiek belangrijke voorwaarden zijn. Het Wijnhavenkwartier bevindt zich midden in het drukke centrum van Den Haag. De bouw en transformatie van het complex vraagt om een absoluut efficiënte aanpak. Een groot deel van het complex zal worden gesloopt terwijl er tegelijk ook gebouwd gaat worden. Om de bouwplaats op het juiste moment te voorzien van mens en materiaal t.b.v. 200.000 m2 beplating en 19 verdiepingen MetalStud wanden en plafonds zijn Just-In-Time leveringen een vereiste. Dat vraagt nogal wat van de afdeling planning en werkvoorbereiding, maar zeker ook van onze leveranciers.


Uitdaging voor bouwteam

Overigens geldt voor alle deelnemers in het bouwteam min of meer hetzelfde: Alles aan dit project kan gezien worden als een uitdaging. De karakteristieke enigszins ‘koude’ en eentonige jaren ’70 architectuur van het complex zal plaats maken voor een vriendelijke, warmere uitstraling zonder dat daarbij het hele complex gesloopt zal worden. Gevels worden voorzien van nieuwe beplating en elk appartement krijgt een eigen balkon. Het voorheen puur zakelijke complex én de omringende omgeving wordt getransformeerd naar een levendige buurt waarbij cultuur, ontspanning, ambitie, werken en diverse voorzieningen onderdeel zijn geweest van de planvorming. Ruim 1500m2 is gereserveerd voor commerciële horeca en detailhandel.


Trots

Het Wijnhavenkwartier wordt zo een moderne ambitieuze leefomgeving waar alles samenkomt. Uiteraard is Kwakman meer dan trots op het feit dat zij deel mogen uitmaken van zo’n project welke zo duidelijk een markering in de binnenstedelijke ontwikkeling van Den Haag weerspiegeld.

Wijnhavenkwartier Bekijk foto's (5)