Kwakman is betrokken bij één van de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland: Hart van Zuid

23 december 2019

Al sinds 2016 wordt het gebied rond Winkelcentrum Zuidplein en Rotterdam Ahoy flink onder handen genomen. Deze grootschalige gebiedsontwikkeling, Hart van Zuid genoemd, heeft als doel een nieuw levendig stadscentrum te creëren waar bewoners en bezoekers comfortabel kunnen leven en werken. Hart van Zuid krijgt economisch, sociaal en cultureel een boost door onder meer de uitbreiding van Ahoy. De realisatie van RTM Stage, een gloednieuwe concert- en theaterzaal, is daar onderdeel van. Kwakman is bij de ontwikkeling van RTM Stage verantwoordelijk voor alle akoestische wanden en het akoestisch plafonds. Een omvangrijk utiliteitsproject dat ons gegund is door vennootschap Ballast Nedam en Heijmans.

Hart van Zuid

Kwakman realiseert akoestiek comfort én levert prefab houten onderdelen
RTM Stage is een behoorlijke ‘bak’ van wel 75 meter lang, 50 meter breed en 27 meter hoog. Bij elkaar opgeteld is het akoestische wand- en plafondoppervlakte zo’n 10.000 m2. Op dit moment hebben wij van de 2 lange zijwanden en de achterwand bij het podium het metalstud frame geplaatst. In een tweede constructie (die bovenop de metalstud komt) verwerken we, in plaats van de reguliere gipsplaat, de akoestische Nevima plaat die zorgt voor een ideale akoestiek in de zaal.

In RTM Stage worden 3 balkons gerealiseerd die samen capaciteit bieden aan ruim 1300 bezoekers. Gerko Tribunes, één van de Kwakman divisies, levert prefab houten bloktreden en houten stootborden die wij op de betontribunes van de balkons monteren.

Hart van Zuid, een impuls van formaat voor Rotterdam Zuid
Hart van Zuid behelst meer dan de realisatie van RTM Stage. Ahoy krijgt verder nog een internationaal congrescentrum voor bijna 3000 mensen en een nieuw entreegebied. Om het nieuw te bouwen Ahoyplein komen een nieuwe bioscoop, een hotel en restaurants. Midden in het gebied, naast Winkelcentrum Zuidplein, komt ook een Kunstenpand met theater en bibliotheek en wordt de infrastuctuur aangepakt. Het eerste project van Hart van Zuid is inmiddels opgeleverd. Zwemcentrum Rotterdam, met een 25- én 50-meterzwembad, is in gebruik genomen. Hart van Zuid draagt daarmee bij aan de verrijking van het stadsleven in Rotterdam-Zuid en ontwikkelt zich tot ’the best place to be’.

Hart van Zuid is een publiek-private samenwerking
Gemeente Rotterdam, Ballast Nedam en Heijmans werken samen in een publiek-private samenwerking. Na realisatie blijven Ballast Nedam en Heijmans nog jaren betrokken bij het beheer en onderhoud van het gebied. Kraaijvanger Architects, supervisor en architect van Hart van Zuid, is samen met hen verantwoordelijk voor deze complexe gebiedsontwikkeling.

Kwakman, uw partner in akoestiek
Kwakman heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het toepassen en onderhouden van akoestiek in utiliteitsgebouwen zoals collegezalen, theaters en bioscopen, maar ook in ziekenhuizen, warenhuizen en zelfs in woningen. Talloze referenties bewijzen ons vakmanschap.


Hoofdfoto van: Karres & Brands
Overige impressies van: Zwartlicht

Hart van Zuid Bekijk foto's (5)