Kwakman werkt aan grootschalige renovatie Amsterdams zorgcentrum d’Oude Raai - een dankbare taak

21 april 2020

De altijd levendige Amsterdamse Pijp ligt door maatregelen tegen het coronavirus al weken als een kat te luieren in de warme voorjaarszon. Toch speelt er zich achter de ramen van huizen en panden in de oude volksbuurt meer activiteit af dan de rust buiten doet vermoeden. Kwakman werkt sinds februari flink door aan de grootschalige renovatie van woon- en zorgcentrum d’Oude Raai in de Ferdinand Bolstraat, een project waar wij in opdracht van Dura Vermeer tot eind september 2020 aan werken.

Renovatie d'Oude Raai

Gloednieuwe badkamers voor bewoners d’Oude Raai
In de ruim 90 woningen van d’Oude Raai (van zorgorganisatie Cordaan) zijn ouderen met een zorgbehoefte gehuisvest. Kwakman mag 92 compleet nieuwe badkamers met tegelwerk realiseren voor de bewoners van het zorgcentrum. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de montage van 3150 m2 systeemplafonds die zowel in de nieuwe badkamers als in de algemene ruimten worden geplaatst. Ook brengen we diverse woningscheidende wanden aan en overige wanden in de algemene ruimten. Op dit moment zijn de wanden op de derde en vierde woonlaag nagenoeg gereed en zijn de badkamers op de 5e verdieping spoedig af. Om de renovatie uit te kunnen voeren, zijn alle bewoners van d’Oude Raai tijdelijk verhuisd naar een andere woonlocatie.

Ons team werkt bewust en volgt adviezen omtrent corona strikt op
Toen strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht gingen, ving ons werk bij d’Oude Raai aan. Het vergt flexibiliteit van ons team, maar dat gaat ontzettend goed. Wij werken niet samen in kleine ruimtes, elke collega werkt met eigen gereedschap en lunchen doen we apart.

De rijke geschiedenis van locatie d’Oude Raai
Op de plaats waar tot op heden d’Oude Raai is gevestigd, was het in het verleden een komen en gaan van verenigingen. In 1893 werd door de rijwielfabrikanten Vereniging De Rijwiel-Industrie (RI) opgericht. Om de wildgroei van rijwieltentoonstellingen tegen te gaan, organiseerde de RI per jaar een landelijke tentoonstelling. In 1900 kwam de automobielindustrie erbij en tevens de letter A: dit werd RAI. In de loop der jaren werd de gezamenlijke tentoonstelling opgesplitst in aparte jaarlijkse beurzen als de BedrijfsautoRAI, de FietsRAI en de CaravanRAI. De RAI Vereniging verhuisde in 1922 van het Paleis voor Volksvlijt naar een eigen pand aan de Ferdinand Bolstraat dat opende op 31 oktober 1922. De organisatie verhuisde vervolgens van locatie: in 1961 betrokken zij het huidige RAI-gebouw aan het Europaplein. Het oude gebouw deed vervolgens dienst als sporthal, tot de sloop in 1975. Op deze plaats verrezen toen Sport De Pijp en het nieuwe woon- en zorgcentrum d’Oude Raai.

Hoofdafbeelding: Marc Prosman Architecten

Renovatie d'Oude Raai Bekijk foto's (3)