Kwakman wint Gyproc Trophy Innovatieprijs

28 september 2022

Een ziekenhuis renoveren, terwijl alle patiëntenzorg ongestoord doorgaat. Kwakman speelde het klaar bij de renovatie van de beddentorens van het AMC ziekenhuis in Amsterdam Zuidoost en won er glansrijk de Gyproc Trophy in de categorie Innovatie mee. ‘Ikea kan er nog een puntje aan zuigen.’ zei commissie voorzitter Lichtenberg over de winnende aanpak van Kwakman.

Kwakman wint Gyproc Trophy Innovatieprijs

Minutieuze toepassing van BIM en Engineering
In 2017 wist Kwakman ook al eens beslag te leggen op de zeer prestigieuze Gyproc Trophy. Minutieuze toepassing van BIM en engineering bleken nu bepalend voor de winst van de tweede trofee, dit keer in de categorie Innovatie. Met hoofdaannemer Heijmans is Kwakman al een paar jaar bezig met de renovatie van de beddentorens van het AMC-complex in Amsterdam Zuid-Oost. De ‘Kwakman aanpak’ waarbij de materialen als kant-en-klare pakketten tot op de millimeter nauwkeurig op de bouwplaats arriveren, leidt bij complexe bouwprojecten tot grote voordelen in logistiek en bouwsnelheid. Bovendien zijn de verminderingen qua afval, herrie en bouwstof aanzienlijk. De baanbrekende aanpak komt bijna nergens zo goed tot haar recht als bij de renovatie van een ziekenhuis. Noemenswaardig is dat Kwakman met dit project óók runner-up was in de categorie Utiliteitsbouw. Het toont perfect aan dat het vakwerk en de moeilijkheidsgraad van Project AMC-Beddentorens op waarde werden geschat door de jury.

‘Kwakman neemt de hele branche op sleeptouw’
De vakjury van Gyproc is afkomstig uit vele disciplines van de bouwkolom. Bij de beoordeling van de inzendingen kijken de juryleden naar vakmanschap, het realiseren van de gewenste architectuur, bouwkundig slimme oplossingen, samenwerking, de rol van het afbouwbedrijf tijdens het bouwproces en de realisatie van de technische criteria. Daarnaast speelt de wijze waarop de ingezonden informatie is gepresenteerd in woord en beeld een belangrijke rol. Hoewel Kwakman de Innovatieprijs won, bestempelde juryvoorzitter en oud-hoogleraar Jos Lichtenberg de toekenning als een oeuvreprijs. De positionering van Kwakman als afbouwbedrijf wijkt volgens de commissie positief af van de standaard. Kwakman speelt in zijn ogen dan ook ‘een voortrekkersrol als het gaat om digitalisering en pre-engineering in de afbouwsector en nemen de hele branche op sleeptouw.

Kwakman wint Gyproc Trophy Innovatieprijs Bekijk foto's (2)