Orion College Amstel: van ‘old school’ naar eigentijds onderwijs

21 februari 2018

Na de verbouwing gaat Orion College Amstel ruimte bieden aan maximaal 115 leerlingen van 12 tot 18 jaar binnen het voortgezet speciaal onderwijs.

Orion College Amstel

Aan de Wibautstraat in Amsterdam is Lokhorst Bouw en Ontwikkeling gestart met de renovatie van het pand van het Orion College Amstel. Het betreft een pand uit 1956, modern erfgoed, dat jarenlang (tot 2015) dienst deed als de Banketbakkersvakschool en later het ROC horeca, brood & banket werd. Het pand is aan een ingrijpende verjongingsoperatie én een nieuwe uitbreiding toe; komt voor de bakker!

Door middel van speciale metalstud wanden en plafonds wordt een nieuwe klassenindeling gerealiseerd. In het nieuwbouwgedeelte zal Kwakman de bovenste verdieping en de nieuwe gymzaal plus de bijbehorende kleedruimtes afbouwen, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van akoestische wandpanelen. 

Gemeentelijk monument
Het schoolgebouw aan Wibautstraat 220-222 heeft bijzondere eigenschappen. Het werd destijds ontworpen door de architecte Ulrich en Kamphuis en is een markant herkenningspunt op de hoek van de Wibautstraat en de Ringdijk. Architectonisch is het bouwwerk ook apart: het is een 'zuiver voorbeeld' van een zogenoemde halschool, waarvan er in Amsterdam slechts een paar voorkomen. Alle vertrekken zijn ontworpen rondom de centrale hal met daarin een vrijstaand trappenhuis. De hal is het architectonische middelpunt van het gebouw. Niet alleen omdat alle ruimten vanuit hier worden ontsloten, maar ook door de ruimtelijkheid en de vormgeving. Vandaar dat het toekomstige gebouw van het Orion College Amstel een gemeentelijk monument is. En straks: een ‘old school’ met eigentijdse voorzieningen en gebruiksmogelijkheden!

» Website Lokhorst
» Website Orion College