Presteren is het beste medicijn voor strakke planning bij nieuwbouw kantoorpand EMA

10 mei 2019

Op gehoorafstand van de ring van Amsterdam werken wij sinds begin april aan het nieuwe pand van de European Medicines Agency (EMA). Het 81 meter hoge gebouw aan de Domenico Scarlattilaan op de Zuidas telt 19 verdiepingen en een vloeroppervlak van 39.000 m2. Dura Vermeer en Heijmans vormen samen Bouwcombinatie EMA en gunden Kwakman een uitdagende opdracht. Wij plaatsen in totaal 11.000 m2 metalstud wanden en verwerken circa 6.500 meter Vari kolombekleding dat prefab op de bouwplaats wordt aangeleverd. De grootste uitdaging van dit werk is de planning. In november 2019 staat de oplevering van het nieuwe EMA pand gepland.

Nieuw pand European Medicines Agency

Simultane uitvoering ruwbouw en afbouw 
Het betreft een bijzondere manier van afbouwen dit keer. Ons team, dat dagelijks uit zeker 20 man bestaat, plaatst metalstud wanden op vloeren die zojuist gerealiseerd zijn, terwijl de ruwbouw boven ons nog in volle gang is. Het is, met name in deze tijd van het jaar, gebruikelijk dat een nieuwbouwpand wind- en waterdicht is, maar de gevel van het EMA-gebouw is deels nog open. En ja, dat is behoorlijk voel- en merkbaar. Om deze reden is er voor de wanden in het Congresgedeelte (laagbouw) een gipsplaat gekozen die beter tegen vocht kan dan een ‘normale’ gipsplaat. 

Werken in ploegendiensten
De opleverdatum is in beton gegoten. Daar valt niet aan te tornen. Om de gestelde deadline te halen, wordt ook in de avonden doorgewerkt. Door betrokken partijen, waaronder ook Kwakman, wordt indien nodig in ploegendiensten gewerkt. De wetenschap dat je met z’n allen keihard toewerkt naar hetzelfde doel, is een enorme stimulans voor ons team. 

Achtergrond
Het ontwerp van het nieuwe EMA gebouw is van Fokke van Dijk, architect bij het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf gunde de opdracht aan Dura Vermeer. Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) ondertekende de opdracht op donderdag 8 maart 2018. Bouwcombinatie EMA werkte het voorontwerp van Fokke van Dijk verder uit en is verantwoordelijk voor de bouw van het pand. Heijmans en Van Dorp doen de komende 20 jaar het onderhoud. Op maandag 28 mei 2018 is de start van de nieuwbouw op feestelijke wijze gemarkeerd. Op 18 september 2018 bereikte de kern van het EMA-gebouw het hoogste punt.