Project Spaarndammerhart: een bijzondere knipoog naar het verleden

1 augustus 2022

Kwakman is als afbouwer verbonden aan meerdere bekende- en prestigieuze bouwwerken in Nederland. Iets minder bekend, maar daardoor zeker niet minder bijzonder is het Spaarndammerhart in Amsterdam. Dit nieuwbouwproject won onlangs zelfs de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022. Kwakman blikt terug op dit bijzondere project.

Project Spaarndammerhart: een bijzondere knipoog naar het verleden

‘Als ik aan project Spaarndammerhart denk, dan zie ik meteen die bogen voor mij. Dit zijn die onderdoorgangen, waarin verschillende types metselwerk zijn toegepast. Een willekeurig iemand die er voorbij loopt vindt het denk ik heel mooi, maar diegene heeft tegelijkertijd waarschijnlijk ook geen benul hoeveel werk daar in zit. Het vergt een behoorlijk staaltje engineering en vakmanschap om zoiets te kunnen bedenken en uit te voeren. Gelukkig zijn we al in een vroeg stadium in het engineeringsvraagstuk betrokken door Heijmans Amersfoort. Daar ligt natuurlijk ook onze kracht Het doet ons dan ook goed om te zien dat dit project prijs na prijs wint.

‘Dit project heeft uiteindelijk zelfs geresulteerd in de oprichting van een nieuwe gespecialiseerde BV’

Het 76 woningen tellende Spaarndammerhart valt inderdaad niet alleen in de smaak bij de bewoners. Een rondje langs de velden leert ons dat het project niet alleen de Amsterdamse Nieuwbouwprijs in de wacht wist te slepen. Het sierde een jaar eerder óók al de cover van het Jaarboek Architectuur in Nederland 2020-2021. Het is een duidelijk teken dat tijdloos renoveren -met respect voor het verleden- meer dan alleen een trend is. De architecten van het Spaarndammerhart, Korth Tielens architecten en Marcel Lokarchitect, kozen om kenmerken van De Amsterdamse School architectuur duidelijk naar voren te laten komen. Denk hierbij aan het fraaie metselwerk met groen geglazuurde bakstenen en ruimte voor kunst. Wel werd besloten om de oorspronkelijke situatie te herstellen en de Krommeniestraat weer helemaal te laten doorlopen, zoals ooit het geval was.

Spaarndammerhart is een combinatie van sociale huurwoningen, huurappartementen in de vrije sector en koopwoningen. De drie poorten verbinden de wijk met de binnentuin waarbij rekening is gehouden met waterafvoer en nestplaatsen voor vogels en insecten. Al met al kijkt Kwakman met plezier en voldoening terug op dit stukje vakwerk. ‘Dit zijn voor ons uiteindelijk wel de leukste projecten. Vraagstukken waar we ons echt in kunnen vastbijten. Dit project heeft er uiteindelijk zelfs mede voor gezorgd dat wij een nieuwe BV hebben opgericht: Kwakman Construct, een specialistische aannemer van exclusieve projecten.’

Project Spaarndammerhart: een bijzondere knipoog naar het verleden Bekijk foto's (6)