Renovatie Stadsschouwburg Utrecht

25 november 2015

Kwakman na 22 jaar terug in Stadsschouwburg met aannemer Koninklijke Woudenberg

Werk in uitvoering

Fotografie: donkerutrecht.nl


Stadsschouwburg Utrecht; Rijksmonument van Dudok in de renovatiesteigers.
De laatste loodjes voor de gemeente Utrecht en haar bijzondere Stadsschouwburg. Om het grootste theater van de stad opnieuw te laten voldoen aan moderne eisen heeft de gemeente Utrecht reeds in 2012  groen licht gegeven voor de renovatie van dit rijksmonument. Het gebouw van architect Dudok is efficiënter ingericht waarbij in ieder geval twee zalen grondig zijn aangepakt. Met name de ‘Blauwe Zaal’ is ingrijpend gerenoveerd en anders ingedeeld. Architect Van Hoogevest uit Amersfoort, bekend van eerdere Dudok restauraties, tekende voor het project en zag er streng op toe dat de monumentale waarde van het gebouw gehandhaafd zou blijven.

Bekend terrein voor Kwakman
Het is niet voor het eerst dat Kwakman een bezoek brengt aan het theater. Ruim 20 jaar terug tijdens een eerdere renovatie hebben wij reeds onze deskundigheid mogen etaleren in Utrecht. En nu in de afrondende fase zijn opnieuw de vakmannen van Kwakman er te vinden. Een dankbare opdracht dus die ons door Erkend Restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg is gegund. De restauratie- en monumentenspecialist uit het ZuidHollandse Ameide is bepaald geen onbekende op tot de verbeelding sprekende projecten zoals de Stadsschouwburg. Een beduidend deel van het Nederlands Cultureel (Bouw)Erfgoed van Nederland blijft dankzij Koninklijke Woudenberg behouden voor volgende generaties.

Specialismen
De renovatie van de Stadsschouwburg bood onze vakmannen volop gelegenheid om hun afbouw-hart weer eens goed op te halen: Ronde, uit schenkels en gipsbeplating opgebouwde balkonranden. Diverse akoestische oplossingen zoals Ecophon wandpanelen, StoSilent akoestische plafonds en spuitwerk en zgn. ‘klankkaders’. Metalstudwanden, systeemplafonds en een groot aantal (ronde) scheidings- en voorzetwanden die het nodige precisiewerk vereisten. Ook zijn er prefab vezel versterkte gipskoven toegepast welke een prachtige aansluiting vormen tussen wand en plafond.
 
Opnieuw dus een project die we het vermelden waard vinden. Half december zullen wij de laatste werkzaamheden verrichten en de verwachting is dat de Schouwburg medio Januari van het nieuwe jaar in al haar glorie weer te bezoeken is.

Komt dat zien!

Foto's: Donker Utrecht

Werk in uitvoering Bekijk foto's (2)