Subliem, maar precair werk op A-locatie Amsterdam

26 april 2019

Met een goedgevulde lunchtrommel en in herkenbare Kwakman werkkleding pakken onze monteurs dagelijks in alle vroegte de Amsterdamse metro richting Nieuwezijds Voorburgwal 225.

Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam

Ooit waren hier de voormalige drukkerij en redactiekantoren van de Telegraaf gevestigd en later de Kasbank. Nu wordt het rijksmonument, dat aan één zijde grenst aan de Kalverstraat, door de Kroonenberg Groep herontwikkeld tot een toonaangevend pand voor kantoren, retail en wonen. Kwakman werkt hier in opdracht van BAM Regio Noordwest en verzorgt de metalstud wanden, metalstud plafonds en akoestische plafonds. In oktober 2018 startten we met de voorbereidingen. We maakten mock-up ruimtes en begonnen met het voortrekken van schachtwanden. Naar verwachting is ons werk in juni 2019 gereed. 

Qua maatvoering een fascinerende puzzel
Een derde partij levert de klimaatplafonds aan waarvoor Kwakman het voorbereidend werk uitvoert. Wij brengen metalstud plafondstroken met gipsbeplating aan, inclusief ‘klapgips’. De klimaatplafonddelen worden op 'hele delen’ aangeleverd en moeten precies tussen de plafondstroken passen. Dit zorgt qua maatvoering voor een behoorlijk gecompliceerde klus. Toleranties zijn minimaal. Met het ‘klapgips’ wordt hoekafwerking overbodig; de V-groeven geven de mogelijkheid om de plaat haaks om te vouwen met als resultaat een super strak en naadloos uiterlijk. 

Planning is key
Binnenstedelijke renovatie betekent zoveel als: geen ruimte voor bouwmaterialen. Het minutieus moeten plannen en de vereiste tijdige aanlevering van materialen maakt het werk voor Kwakman interessant en zorgt telkens weer voor verbeteringen in onze werkmethodieken. 

Kroonenberg Groep
Kroonenberg is eigenaar van verschillende panden in de Kalverstraat, aan de andere kant van het gebouw, en heeft plannen de hoofdingang in de drukke winkelstraat te maken. "Dat is een betere entree dan de Nieuwezijds Voorburgwal," meent Lesley Bamberger, directeur van Kroonenberg. 


Impressie: Rijnboutt