Ervaren team bouwt in korte tijd MC Tergooi Hilversum af

8 maart 2023 Ervaren team bouwt in korte tijd MC Tergooi Hilversum af

Verscholen in de bosrijke omgeving van Monnikenberg in Hilversum is het nieuwe Tergooi MC verrezen. Naar een ontwerp van architectenbureau Wiegerinck – dat het bos als inspiratiebron gebruikte – is in drieënhalf jaar tijd de nieuwbouw tot stand gekomen. Volgens de betrokken bouwpartners is dat met name te danken aan het ervaren, op elkaar ingespeelde team van aannemer, fabrikant, leverancier en afbouwbedrijf. "Dat het ziekenhuis er na zo’n korte bouwtijd er kwalitatief zo goed bij staat, is een compliment aan alle betrokken partijen”, aldus Jaap Buijs (Directeur Kwakman Groep).

Creëer een ‘healing environment’ voor de nieuwbouw van Tergooi MC, waar de zorgfuncties samenkomen van de bestaande locaties in Hilversum en Blaricum. Die uitvraag stond na het besluit in 2011 om een nieuwe hoofdlocatie te bouwen voor het medisch centrum. Architectenbureau Wiegerinck uit Arnhem maakte het uiteindelijk ontwerp. Een ervaren architectenbureau waar het ontwerpen van een ziekenhuis betreft. Het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, de beddentorens van het Amsterdam UMC, het Masterplan voor het Diakonessenhuis in Utrecht en het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid zijn enkele voorbeelden die in het portefeuille van het Arnhemse bureau prijken.

Zo transparant mogelijk
De nieuwbouw van het ziekenhuis bestaat uit drie gebouwen die met elkaar en het bestaande gebouw verbonden zijn: twee vijflaagse hoofdgebouwen met onder andere de poliklinieken en verpleegafdelingen en een gebouw met twee verdiepingen met op de begane grond de beeldvormende technieken en op de verdieping de operatiekamers. Alle gebouwen hebben een grote patio in het midden. ,,We hadden het liefst losse bouwvolumes in het bos gemaakt”, vertelt architect Bert Muijres. “Maar omdat dat voor een ziekenhuis niet handig is en je alles zoveel mogelijk bij elkaar wilt hebben, hebben we de verbindingsdelen zo transparant mogelijk gemaakt. Het is de bedoeling dat je het bos overal om je heen kunt zien. De patio’s zijn meer groene binnenkamers, elk met een eigen sfeer. De landschapsarchitect Bosch Slabbers heeft de inrichting ervan geïnspireerd op deze omgeving, de hei en de zandvlakte. Die verschillende patio’s helpen je ook bij de oriëntatie in het gebouw. Daarbij zijn de patio’s op de verdiepingen breder dan op de onderste twee lagen waardoor er veel dag- en zonlicht in valt.”

Toegenomen aantal vierkante meters
De trend om bij nieuwe ziekenhuizen alleen maar eenpersoonskamers in te delen, levert voor afbouwbedrijven meer montagewerk op, stelt Jaap Buijs. “Het is heel eenvoudig, hoe kleiner de kamer, des te meer wanden zijn nodig in het gebouw. Het aantal metalen staanderwanden in ziekenhuizen is dus enorm toegenomen. De dichtheid van de wanden ten opzichte van het vloeroppervlak is de laatste drie à vier jaar gestegen. Een aannemer telt in vloeroppervlak, maar voor de wanden moet je een vermenigvuldigingsfactor toepassen. We bouwen nu bijna 1,5 m² wand per m² vloeroppervlak, zo’n 25 procent meer dan voorheen. En op een vloeroppervlak van zo’n 55.000 m² tikt dit voor de hoeveelheid te plaatsen wanden behoorlijk aan. Zeker als de klus in goed twee jaar tijd geklaard moet zijn."

Bekende partners
Vanwege deze korte bouwtijd koos aannemer BAM voor bekende partners, aldus Fred Reurings, Projectdirecteur Bouwcombinatie Nieuwbouw Tergooi. ,,We kozen ervoor om de drie bouwdelen ABC tegelijkertijd in uitvoering te nemen. Dat vergde veel organisatie, veel van de mensen en ook heel wat van de onderaannemers. We hadden de ervaring van de bouw van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat was uitstekend verlopen en vanuit die ervaring hebben we zoveel mogelijk gekozen voor dezelfde onderaannemers. Een van die partijen was Kwakman Afbouw. Daarom hebben we het bedrijf gevraagd aan boord te komen.”

Vroeg stadium
Knauf raakte ook in een vroeg stadium betrokken bij het project, vertelt projectadviseur Jacco van ’t Hof. “Wij hebben in 2018 het eerste contact gehad met architectenbureau Wiegerinck. Zo’n vroeg contactmoment in het project maakt het mogelijk om slimme keuzes te maken. Door in het voortraject de juiste keuzes te maken en de juiste detailleringen te adviseren, kun je besparen op de kosten. En op de hoeveelheden waar we over praatten, kan het om een behoorlijke kostenbesparing gaan. Het op tijd leveren van dergelijke hoeveelheden – we praten over 60.000 m² wandsystemen onder te verdelen in 20 verschillende systemen en verschillende profielen en 60.000 m² glaswol Acoustifit – was voor ons wel een grote uitdaging.” Van ’t Hof adviseerde om Diamond Board-platen toe te passen. ,,Deze gipskartonplaten hebben een extra stootvastheid, zorgen voor een goede geluidsisolatie, zijn watervast en zijn extra brandwerend. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor toepassing in een ziekenhuis. We hebben in elk wandsysteem dilataties gemaakt en aangegeven waar er moest worden gevoegd”, verklaart hij.

Complexer
De apparatuur en installaties binnen ziekenhuizen worden volgens Jaap Buijs steeds complexer. ,,Dat maakt ons werk vaak ook wat ingewikkelder. Door de hoeveelheid techniek was dit voor ons zeker geen eenvoudig project. Bijvoorbeeld op de OK-afdeling, daar zijn de detailleringen moeilijker geworden. We hebben te maken met veel verschillende soorten wanden. Ook wanden die je niet dagelijks toepast. Denk aan kogelwerende wanden bij de entree en op de afdeling Spoedeisende Hulp. Wanden voorzien van 1 tot en met 8 mm lood op de afdeling radiologie en veel wanden moesten ontkoppeld worden. Daarbovenop heb je te maken met een enorme hoeveelheid techniek. De raakvlakken met de installateur zorgde voor ons voor een technische uitdaging. Dat vereist goede engineering, die ook steeds complexer wordt. Alles voeren we in een BIM-model in. Gelukkig zijn wij daar goed in.’’

Communicatie
Jaap Buijs ziet een duidelijk voordeel als je vaker met dezelfde bouwpartners samenwerkt. ,,Omdat je elkaar kent is de communicatie veel beter. En ook de wendbaarheid in het proces is gemakkelijker te realiseren. Het afbouwproces is zo strak en goed mogelijk en je hebt respect voor elkaars werk. Ik denk dat als je vaker met elkaar samenwerkt, je op de langere termijn er de vruchten van kunt plukken. Met nu het Tergooi MC als een duidelijk voorbeeld daarvan.” Iedere partij neemt de ervaring mee uit andere nieuwbouwprojecten, dus ook van ziekenhuizen. De directeur van Kwakman Afbouw ziet een duidelijke meerwaarde in de rol van Knauf in het proces. ,,Omdat Knauf al zo vroeg in het proces bij het project betrokken is, sluiten de adviezen, typeringen en detailleringen die in het voortraject zijn geleverd goed aan op de andere partijen. Dat is een absolute meerwaarde. En Knauf ontwikkelt zich ook door, hetgeen ons als Kwakman Groep ook alleen maar verder brengt, sterker maakt.” En Knauf is ook tijdens de uitvoering voortdurend bij het project betrokken geweest, verzekert projectadviseur Van ’t Hof. “We hebben regelmatig inspecties uitgevoerd.”

Driehoek
De samenwerking tussen BAM en Kwakman gaat nog door binnen dit project. Buijs: ,,een paar mensen van ons zitten in het verbouwteam van BAM om mee te werken aan een interne aanpassingen van de nieuwbouw. Extra wensen die nu nog komen en te laat kwamen om tijdens de afbouw mee te nemen. We zijn dus ook flexibel in extra wensen.” Alle drie de eerder genoemde betrokken partijen roemen de samenwerking binnen dit project. “Zonder de driehoek BAM, Knauf en Kwakman Afbouw – en ook in relatie tot de installateur – kun je simpelweg geen goed ziekenhuis neerzetten”, is de stellige mening van Buijs. ,,Je hebt een gecommitteerd team nodig dat jarenlange ervaring heeft in de afbouw van ziekenhuizen. Dat het Tergooi MC er na zo’n korte bouwtijd kwalitatief er zo goed bijstaat, is alleen maar een compliment voor alle betrokken partijen!”

Bouwpartners
Opdrachtgever: Tergooi MC, Hilversum
Architect: Architectenbureau Wiegerinck, Arnhem
Aannemer: BAM, Bunnik
Fabrikant wanden: Knauf, Utrecht
Fabrikant plafonds: Rockfon, Roermond
Montage wanden: Kwakman Afbouw, Volendam
Montage plafonds: Verwol, Opmeer


BRON: Plafond&WandInfo

Ervaren team bouwt in korte tijd MC Tergooi Hilversum af Bekijk foto's (8)