Via 3 bijzondere poorten vindt u straks een nieuw stukje Amsterdam waar Kwakman meer doet dan alleen afbouwen: Spaarndammerhart.

22 januari 2020

Heijmans kwam met een bijzonder mooi project op de proppen voor Kwakman: Spaarndammerhart. Een architectonisch ontwerp met kleuren, vormen en overgangen die duidelijk refereren naar de Amsterdamse School (een bouwstijl uit de Moderne Bouwkunst). Op de plek van de voormalige Spaarndammerschool is Kwakman verantwoordelijk voor de complete binnenbouw van 76 nieuwbouwwoningen. In week 8 starten wij met onze werkzaamheden en de oplevering van Spaarndammerhart zal rond de bouwvak van 2020 zijn.

Spaarndammerhart

Wat lijkt als een seriematig afbouwproject, is het zeer zeker niet voor Kwakman. Want hoewel wij verantwoordelijk zijn voor de binnenbouw gaat het hier niet slechts over seriematig (af)bouwen. Kevin Mulder (projecteider bij Kwakman): “Natuurlijk voeren wij onze ‘gewone’ werkzaamheden uit. We plaatsen de wanden en plafonds en we voeren tegel-, stuc- en schilderwerk uit. Maar daarnaast mogen we werken aan een bijzonder sub-project, namelijk het maken van een toog voor 3 prefab betonnen poorten. Tunnels als deze zijn nog nooit eerder gemaakt en ze zullen qua artistiek ontwerp bovendien een mooi verhaal dragen.” De poorten geven toegang tot de gemeenschappelijke binnenhof en tuin, het hart van de wijk.

Van ontwerp tot realisatie
De ontwikkeling van de togen gebeurt met de grootste zorg. Kwakman is zeer nauw betrokken geweest bij het bouwkundig ontwerp en heeft de constructie helemaal zelf tot in detail geëngineerd in BIM. We hebben vervolgens, samen met onze leverancier, een mock-up gemaakt om deze te testen op draagkracht en weerbestendigheid. Binnenkort kunnen we beginnen met de uitvoering. Op de prefab betonnen tunnels plaatsen we schenkels met daarop beplating waar overheen het metselwerk komt. Kevin: “Ik kijk er echt ontzettend naar uit om de poorten te gaan maken.”

Poorten die leiden naar verleden, heden en toekomst
Schitterende poorten, die ontworpen zijn door kunstenaar Martijn Sandberg, verbinden de binnentuin met de wijk. De poorten naar de binnentuin voeren bezoekers mee naar verleden en toekomst. Poort 1 naar 1917, poort 2 naar 2020 (het jaar van oplevering) en poort 3 naar 3025. De jaartallen zijn in een speciaal ontworpen bakstenen alfabet in reliëf in de poorten verwerkt.

Impressies: Korthtielens architecten en Marcel Lok Architect

Spaarndammerhart Bekijk foto's (5)