Werkvoorbereiding 2.0: Gyproc past productieproces aan en Van Keulen doet dienst als logistieke HUB voor het hotel in het Amstelkwartier

6 oktober 2016

Vorige week heeft u kunnen lezen hoe drie jonge honden van Kwakman Afbouw aan de slag gingen met een compleet nieuwe workflow voor het hotel in het Amstelkwartier. Dit nieuw te bouwen luxury hotel wil het LEED Platinum certificaat in de wacht wil slepen en zal daarmee het meest duurzame hotel van Europa worden. Deze week leest u hoe de heren de stap van theorie naar praktijk willen maken met hun prefab bouwpakketjes.

Werkvoorbereiding 2.0 Amstelkwartier

 

Voor elke hotelkamer één bouwpakket op speciaal ontwikkelde transportkarren
‘A hell of a job’, dat mag gesteld worden voor de werkzaamheden die hebben moeten volgen op de plannen. Per hotelkamer is op tekening vastgelegd wat er aan profielen, gipsplaten, schroeven, elektra en sanitair nodig zal zijn. En niet alleen in aantallen maar in exacte formaten voor elke wand, hoek, pilaar en koof. Tot op de vierkante millimeter! Daarbij rekening houdend met restafval, bouwtolerantie en bouwvolgorde. De prefab bouwmaterialen worden vervolgens in werkpakketten gerangschikt op een speciaal hiervoor ontwikkelde transportkar en just-in-time afgeleverd op de bouwlocatie. Om dát te realiseren wordt het uiterste gevergd van de hele bouwketen.

Verregaande medewerking van Gyproc
Om te kunnen voldoen aan de eis van het afvalvrij bouwen bleek het absoluut noodzakelijk te zijn om alle gipsplaten exact op maat op de bouwplaats af te leveren. Aldus werd er aan de deur geklopt by Gyproc in België, fabrikant van gipsplaten. Geïntrigeerd door de innovatiehonger van de drie heren heeft Gyproc hun medewerking verleend door het gerobotiseerde productieproces om te gooien en voor het eerst in de geschiedenis gipsplaten op maat af te leveren. En niet alleen op maat maar ook op nummer! Elk gipsplaatje, ook die van 20 x 30 cm, heeft een eigen uniek nummer meegekregen.

---

BIM Engineer Robert Kok: “Dit leer je niet op school, dit kan je van niemand afkijken en niemand weet raad. Dit moet je echt helemaal zelf uitvogelen.”

---


Van Keulen hout- en bouwmaterialen als logistieke HUB
Voor een tweede grote uitdaging aangaande het transport heeft Van Keulen hout- en bouwmaterialen zich op nieuw en onbekend terrein moeten begeven. De leverancier uit Amsterdam Noord heeft niet alleen de verantwoording gekregen over de levering maar ook over samenstellen van de transportkarren. Een complexe operatie want per hotelkamer is er door de werkvoorbereiding ook een unieke tekening van elke transportkar gemaakt! Die bestaat namelijk uit een zorgvuldig en in bouwvolgorde logisch gerangschikt pakket van geprefabriceerd gips, profielen, hout, VARI elementen en montagemateriaal. Daarnaast verzorgen ze het logistieke proces tot in de hotelkamer, waar het normaal gesproken tot levering op het bouwterrein blijft.

Prefab sanitair en elektra
Elke hotelkamer beschikt uiteraard over toilet, wastafel en douche en de nodige elektrische voorzieningen. Ook hier heeft nauw overleg met betrokken bouwpartners plaats gevonden aangaande de mogelijkheden van prefab bouwen. Zo zijn er prefab elementen gemaakt van glasvezelversterkt gips voor nissen in de muur. Sanitaire voorzieningen als inbouwreservoirs, kranen en aansluitingen zijn meegenomen in het prefab bouwplan. Complete op achterhout geassembleerde installaties worden just-in-time op de bouwlocatie afgeleverd. Alle aansluitingen en leidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Klik en klaar!

Tot zover de overgangsfase van theorie naar praktijk. Volgende week de echte praktijk: Pakt dit allemaal zo uit zoals de heren het bedacht hebben?

Over het hotel in het Amstelkwartier
In het volop in ontwikkeling zijnde gebied Amstelkwartier verrijst een uniek hotel. Hotel Amstelkwartier bouwt aan een bijzondere ontmoetingsplek die mensen lokaal en van over de hele wereld verbindt met het grootste respect voor elkaar en voor de omgeving. De integrale duurzaamheidsvisie van het hotel heeft geleid tot een zeer innovatief ontwerp waarbij zoveel mogelijk de vier kringlopen worden gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik. Duurzaam is ook de authentieke verbinding van het hotel met de buurt, de stad en de internationale reiziger.

 • Opdrachtgever: Amstelside bv
 • Project Management: 4Building
 • Bouw- en installatiecombinatie: TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros
 • Architecten: Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter Architects
 • Installatieontwerp, duurzaamheid: Arup
 • LEED-traject: BN&R John Bergs
 • IT: Nick Price
 • Lichtontwerp: Rogier van der Heijde i.s.m. Beers Nielsen
 • Circulariteit: Copper 8
 • Interieurontwerp: TANK & Conran and Partners
 • Adviseur constructie: Van Rossum bv

 

Werkvoorbereiding 2.0 Amstelkwartier Bekijk foto's (7)