Werkvoorbereiding 2.0: in samenwerking met monteurs naar quota van 5 volledig afgebouwde hotelkamers per dag.

20 oktober 2016

Hoe ga je 289 hotelkamers met minimaal afval en stofvrij afbouwen en installeren? Voor het antwoord op deze vraag moet je momenteel in Amsterdam zijn bij de afbouw van het hotel in het Amstelkwartier. Hier worden in sneltreinvaart met minimale bouwbewegingen complete verdiepingen seriematig afgebouwd. Kwakman Afbouw heeft hiervoor in nauwe samenwerking met J.P. van Eesteren, Gyproc en Van Keulen Hout- en Bouwmaterialen zgn. prefab bouwpakketjes ontwikkeld. Een zelf 'in-house' ontwikkelde innovatieve bouwwijze die zich nu in de praktijk aan het bewijzen is.

Amstelkwartier Amsterdam

Elke hotelkamer tot in detail uitgetekend, voorbereid en afgebouwd.
Voor elke hotelkamer is een compleet bouwpakket en bouwplan uitgewerkt. Tot in de kleinste details. Alle benodigde materialen zoals metalstud profielen, gipsplaten, achterhout e.d. worden momenteel centraal verzameld bij Van Keulen Hout- en Bouwmaterialen. Deze stelt op aanwijzingen van Kwakman de zgn. bouwpakketten samen en levert dit pakket Just-in-Time op de bouwplaats af. De monteurs beschikken dus altijd over exact de juiste materialen.

Alle materialen logisch op bouwvolgorde verzameld
De bouwpakketten zijn op volgorde samengesteld. Elk bouwpakket gaat vergezeld met een werktekening én een tekening van het pakket zelf. De monteur kan zo letterlijk van bovenaf beginnen en ziet op tekening wat hij in zijn hand heeft. Het eerste gipsplaatje of profiel dat hij van het pakket haalt is ook het eerste dat gemonteerd dient te worden. En deze is precies op maat en kan direct gemonteerd worden! Het behoeft verder geen betoog welke tijdswinsten hier geboekt kunnen worden. 

Supersnelle afbouw dankzij carrouselsysteem
“Qua werkvoorbereiding zijn we heel diep gegaan voor wat betreft de werkvolgorde”, vertelt Wouter Döpp, werkvoorbereider en één van de ‘architecten’ van deze unieke bouwmethode. “We hebben bijvoorbeeld heel exact moeten inschatten hoelang het duurt om bijvoorbeeld alle profielen van één hotelkamer neer te zetten. En dat geldt uiteraard voor alle voorkomende werkzaamheden zoals het plaatsen van gips e.d. Zodoende zijn we op een ingenieus carrouselsysteem gekomen. Profielzetters, elektriciens, installateurs en monteurs volgen elkaar feilloos op met voorbereiding en afmontage. En geloof me dat het een hele opluchting is geweest dat het nu in de praktijk ook daadwerkelijk werkt want harde bewijzen hiervoor hadden we niet.”

---

Werkvoorbereider/BIM Wouter Dopp: “Dit is écht werkvoorbereiding 2.0. Een giga-klus maar oh oh oh wat een uitdaging en wat een resultaat!”

---


Bouwmethode Amstelkwartier ontwikkelt zich verder.
De uitdagingen waarvoor de mannen van Kwakman Afbouw werden gesteld logen er niet om. In overleg met directie en MT team is toch besloten om de ambitieuze jongens de kans te geven dit te ontwikkelen. Adjunct directeur Jaap Buijs jr. vertelt: “Het verhaal achter de historie, ontwikkeling en het succes van Kwakman is er één van vernieuwen, aanwas van jonge genen en toch ook een klein beetje lef. De ontwikkeling van bouwprocessen zoals we die nu zien is niet meer te stoppen. Ik ben ook blij dat de jongens ons hebben weten te overtuigen dat dit daadwerkelijk een kans van slagen zou hebben. Er is ontzettend hard gewerkt en er is veel geïnvesteerd. Er zijn heel veel technische euvels getackeld, o.a. op het gebied van bouwtolerantie, installatievoorzieningen en het hergebruik van restmateriaal. We hebben onze nek uitgestoken en ik durf te stellen dat we hierin nu écht vooroplopen. Dit wordt het nieuwe bouwen. Wel is gebleken dat het nog veel handwerk is en we hebben dus nog een lange weg te gaan voor wat betreft de verdere automatisering binnen onze BIM omgeving. Dat geldt ook voor Gyproc en Van Keulen maar we hebben bewezen dat het kan dus waarom zouden we het nog anders willen doen?”, aldus de trotse Adjunct directeur Jaap Buijs jr. van Kwakman Afbouw.

Over het hotel in het Amstelkwartier
In het volop in ontwikkeling zijnde gebied Amstelkwartier verrijst een uniek hotel. Hotel Amstelkwartier bouwt aan een bijzondere ontmoetingsplek die mensen lokaal en van over de hele wereld verbindt met het grootste respect voor elkaar en voor de omgeving. De integrale duurzaamheidsvisie van het hotel heeft geleid tot een zeer innovatief ontwerp waarbij zoveel mogelijk de vier kringlopen worden gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik. Duurzaam is ook de authentieke verbinding van het hotel met de buurt, de stad en de internationale reiziger.

 • Opdrachtgever: Amstelside bv
 • Project Management: 4Building
 • Bouw- en installatiecombinatie: TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros
 • Architecten: Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter Architects
 • Installatieontwerp, duurzaamheid: Arup
 • LEED-traject: BN&R John Bergs
 • IT: Nick Price
 • Lichtontwerp: Rogier van der Heijde i.s.m. Beers Nielsen
 • Circulariteit: Copper 8
 • Interieurontwerp: TANK & Conran and Partners
 • Adviseur constructie: Van Rossum bv


(Klik op de foto's voor meer tekst- en uitleg)

 

Amstelkwartier Amsterdam Bekijk foto's (25)