Op Overhoeks wordt met Maatwand straks snel en efficiënt (af)gebouwd

30 april 2021

Overhoeks is een nieuwe stadswijk aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord. Er wordt volop gebouwd. De Jakoba (op de werkvloer ook wel Blok L genoemd) is een nieuw woningbouwcomplex met 135 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Ymere. Binnen dit project ligt de focus op twee pijlers: korte bouwtijd en een efficiënte bouwplaats. Vanuit die doelstellingen maakte Dura Vermeer de keuze om Kwakman’s Maatwand concept toe te passen, een bouwconcept die naadloos past in de huidige tijdgeest.

Woningbouwproject Jakoba Amsterdam-Noord

Dura Vermeer en Kwakman vonden elkaar bij EMA project
In 2019 werd het spraakmakende nieuwe kantoorpand opgeleverd van de European Medicines Agency, nu sinds 2 jaar gevestigd op de Zuidas in Amsterdam. Bij de totstandkoming van het EMA project bewees Kwakman zich op het gebied van projectomvang en snelheid. Dura en Kwakman vonden in elkaar solide partners, het bleek een succesvolle samenwerking.
Bij de Jakoba/ Blok L werken we opnieuw samen, dit keer met gestapelde woningbouw. Ook hier ligt Kwakman's focus op snelheid. Deze snelheid verkrijgen we uit innovatieve werkprocessen, namelijk Maatwand.

Maatwand
Met Maatwand leveren we prefab materiaalpakketten per kamer. Zo’n kamerpakket bevat álle gipsplaten op maat gezaagd, op volgorde van montage, inclusief metalstud profielen, hout, isolatie en montagemateriaal. Kwakman verzorgt het complete logistieke proces tot in de kamers. De pakketten worden op van tevoren bepaalde tijdstippen op de juiste verdieping en in de exacte ruimte afgeleverd. Met deze innovatieve afbouwwijze kunnen we in sneltreinvaart complete verdiepingen seriematig worden afgebouwd. Zonder afval, zonder stof, met véél minder transport, minder faalkosten en een extreem korte doorlooptijd.

Impressie: Studioninedots en Kjoep Hommels (Absent Matter)