Hotel Amstelkwartier, winnaar Gyproc Trophy 2017

Hoe ga je 289 hotelkamers met minimaal afval en stofvrij afbouwen en installeren? Dit was de grote uitdaging binnen het even ambitieuze als spraakmakende project Hotel Amstelkwartier. Bij de afbouw van het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel van Europa introduceerde Kwakman nieuwe werkmethodes, nieuwe vormen van logistiekbeheersing en prefab productinnovaties die voorheen niet beschikbaar waren – in nauwe samenwerking met leveranciers en opdrachtgever J.P. van Eesteren.

Meest duurzame hotel van Europa
Hotel Amstelkwartier –een ontwikkeling van Amstelside– is een uiterst duurzaam viersterren plus hotel aan de Amstel, vlakbij het Amstelstation in Amsterdam. Op deze locatie ontstaat in de komende jaren een nieuw, dynamisch woon- en werkgebied. Het gebouw omvat een vloeroppervlakte van 18.500 m2 (+ 6.000 m2 parkeergarage).

Het hotel voldoet aan alle wensen van de kosmopolitische hotelgast van de 21e eeuw; luxe en comfort plús alle zorg voor onze planeet. Dit vraagt om integrale duurzaamheid, zowel op het gebied van energiebesparing als in bedrijfsvoering en verblijfskwaliteit. Om dit te bereiken is de eerste prioriteit het zoveel mogelijk sluiten van kringlopen: energie, water, afval en materiaalgebruik.

Lees ook deze artikelen over project Hotel Amstelkwartier:
02-10-2017 | Kwakman wint belangrijkste afbouwprijs van Nederland
20-10-2016 | Naar quota van 5 volledig afgebouwde hotelkamers per dag
06-10-2016 | Gyproc past productieproces aan, Van Keulen als logistieke hub
30-09-2016 | Werkvoorbereiding 2.0 in meest duurzame hotel van Europa


289 prefab bouwpakketten
Om te kunnen voldoen aan de gestelde eis van stof- en afvalvrij afbouwen ontwikkelde Kwakman (in nauwe samenwerking met Gyproc en Van Keulen Hout en Bouwmaterialen) 289 prefab bouwpakketten, 1 per hotelkamer. Door deze ‘in-house’ bedachte innovatieve bouwwijze konden in sneltreinvaart en met minimale bouwbewegingen complete verdiepingen seriematig worden afgebouwd.

In overleg met alle betrokkenen zoals architect, opdrachtgever, aannemer, transporteurs, leveranciers, elektriciens, installateurs en monteurs is per kamer geïnventariseerd wat er aan profielen, gipsplaten, schroeven, elektra, sanitair e.d. benodigd was.

Op maat, op volgorde
Vervolgens is per afzonderlijke kamer één fysiek pakket met álle benodigde prefab en op maat gemaakte bouwmaterialen samengesteld. En niet alleen in aantallen maar in exacte formaten voor elke wand, hoek, pilaar en koof. Daarbij rekening houdend met restafval, bouwtolerantie en bouwvolgorde. De prefab bouwmaterialen zijn vervolgens in werkpakketten gerangschikt op een speciaal hiervoor ontwikkelde transportkar en ‘just in time’ afgeleverd.

De bouwpakketten zijn op volgorde samengesteld. Elk bouwpakket is vergezeld met een werktekening én een tekening van het pakket zelf. De monteur kon zo letterlijk van bovenaf beginnen en zag op tekening wat hij in zijn hand had. Het eerste gipsplaatje of profiel dat hij van het pakket haalde, was ook het eerste dat gemonteerd diende te worden. Precies op maat en direct gereed voor montage! Het behoeft verder geen betoog welke tijdswinsten hiermee zijn geboekt.

Verregaande medewerking van Gyproc
Elke benodigde gipsplaat –klein en groot– is in de fabriek op maat gemaakt. Gyproc, gerenomeerd producent en leverancier van gipsproducten, heeft het gerobotiseerde productieproces omgegooid en voor het eerst in de geschiedenis maatwerk gipsplaten afgeleverd. En niet alleen op maat maar ook op nummer; elk gipsplaatje –ook die van 20 x 30 cm– heeft een unieke code meegekregen.

Van Keulen als logistieke hub
Alle benodigde materialen zijn centraal verzameld bij Van Keulen Hout en Bouwmaterialen. Hier zijn op aanwijzingen van Kwakman de bouwpakketten samengesteld. Zorgvuldig en in montagevolgorde logisch gerangschikte pakketten van geprefabriceerd gips, profielen, hout, VARI elementen en montagemateriaal. Een complexe operatie omdat door onze werkvoorbereiders per hotelkamer ook een unieke tekening van elke bouwpakket is gemaakt.

Daarnaast verzorgde Van Keulen het logistieke proces tot in de hotelkamer, waar het normaal gesproken tot levering op het bouwterrein blijft. De pakketten zijn dus op van tevoren bepaalde tijdstippen op de juiste verdieping en in de exacte hotelkamer afgeleverd. Onze monteurs en installateurs konden per hotelkamer deze ‘IKEA pakketjes’ stapsgewijs afwerken om zo tot een quota van de vereiste 5 compleet afgewerkte hotelkamers per dag te komen.

Prefab sanitair en elektra
Ook ten aanzien van het sanitair en elektra per hotelkamer vond intensief overleg plaats tussen Kwakman en de betrokken bouwpartners. Samenwerking in de bouwkolom is immers een uitgangspunt om tot gezamenlijk succes te komen. Zo kwamen prefab elementen tot stand van glasvezel versterkt gips voor nissen in de muur. Sanitaire voorzieningen zoals inbouwreservoirs, kranen en aansluitingen werden meegenomen in het prefab bouwplan. Volledige, op achterhout geassembleerde installaties werden just-in-time op de bouwlocatie afgeleverd; alle aansluitingen en leidingen sloten, dankzij de juiste voorbereiding, perfect op elkaar aan.

Carrouselsysteem garandeert een vloeiende bouwstroom
Van tevoren werd een exacte inschatting gemaakt hoe lang het duurt om bijvoorbeeld alle profielen voor één hotelkamer neer te zetten. Hetzelfde geldt voor alle overige werkzaamheden. Vervolgens is een ingenieus carrouselsysteem ontwikkeld. Daarbinnen volgen profielzetters, elektriciens, monteurs en installateurs elkaar nauwgezet op. Zo wordt een vloeiende, stofvrije bouwstroom zonder oponthoud bereikt. Met alweer tijdwinst als opbrengst. En: zonder opslagcapaciteit op de bouwplaats.

In samenwerking met co-makers zorgde Kwakman voor 5 volledig afgebouwde hotelkamers per dag. De geboekte tijdwinst met deze systematiek is evident. Dit wordt het nieuwe afbouwen, als het aan Kwakman ligt tenminste. We noemen het: werkvoorbereiding ‘2020’.

Locatie:
Amsterdam Oplevering:
2017 Opdrachtgever:
J.P. van Eesteren
Hotel Amstelkwartier Bekijk foto's (8)