Wijnhavenkwartier: het schoolvoorbeeld voor binnenstedelijke transformaties

Een bijzonder specialisme van Kwakman zijn binnenstedelijke transformaties. Ons innovatief vermogen in deze discipline komt goed naar voren in het project Wijnhavenkwartier. Op een bijzonder gewilde locatie midden in Den Haag werden de voormalige Ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties door Heijmans getransformeerd tot een aantrekkelijk woon-, werk- en studiecomplex. Het resultaat is een multifunctioneel gebouw met maar liefst 164 appartementen, 6 penthouses, 3.400 m2 commerciële ruimten voor kantoren, winkels en horeca en 13.000 m2 vloeroppervlak t.b.v. de nieuwe dependance van de Universiteit Leiden. Het Wijnhavenkwartier geldt als één van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingen in Nederland.

» Project Wijnhavenkwartier winnaar Gyproc Trophy in categorie ‘Woningbouw’

Met een bouwplaats zo groot als een postzegel midden in de Haagse binnenstad en een complete verandering van functie is het project een schoolvoorbeeld voor kantoortransformaties. De bouwperiode was uitzonderlijk kort en de omvang van het project immens. Een groot deel van het complex werd nog gesloopt terwijl er tegelijk ook werd gewerkt aan een deel nieuwbouw. Dit zorgde voor veel tegenstroomse transportbewegingen op een ongekend krappe bouwplaats; de torenkraan stond niet voor niets op het dak van de woontoren. Ruimte en tijd om materialen aan te voeren was er nauwelijks.

Bovendien was er door de sloop geen vaste maatvoering meer. Er bleef tenslotte alleen een betonkern met vloeren over. De tekeningen van de bestaande bouw waren 40 jaar oud en daarom niet geheel betrouwbaar.

Binnenstedelijke renovaties: een bijzonder specialisme
Kwakman is in staat gebleken om te gaan met een uitermate lastige combinatie van tijdsdruk, ruimtegebrek en projectomvang. We haalden een zeer hoge productiviteit door efficiënte inzet en adequate aansturing van zowel monteurs als leveranciers. In sommige situaties werd de binnenafwerking al gestart terwijl de buitengevels nog niet waren gesloten. Het is een exemplarisch voorbeeld van de manier waarop Kwakman binnenstedelijke projecten graag benadert: intelligent, vernieuwend, in teamverband en een tikkeltje revolutionair.

Binnen 17 maanden werd op dit project een omzet gedraaid van ruim 5 miljoen euro. In deze uitzonderlijk korte periode zijn o.a. alle 19 verdiepingen door Kwakman voorzien van metalstud wanden inclusief dubbele beplating, metalstud plafonds, systeemplafonds en koven van glasvezelversterkt gips (VARI). Onze monteurs verwerkten circa 200.000 m2 gips. Dat zijn bijna 62.000 platen en ruim 1.766 pallets plaatmateriaal! Ruim 4.000 m2 metalstud wand voldoet aan de WK2-norm. Daarmee is het project het grootste project voor Gyproc waarin WK2-gecertificeerde producten zijn verwerkt.

Logistiek en planning op torenhoog niveau
Om de monteurs op het juiste moment te voorzien van materialen op deze krappe bouwplaats waren ‘just-in-time’ leveringen een vereiste. In nauwe samenwerking met leveranciers en producenten werden elke week namens Kwakman circa 10 vrachtwagens gelost.

Het gebouw bestaat uit 20 etages; op verdieping 5 tot 19 bevinden zich woningen. Elke etage bevat 10 tot 12 appartementen. Voor elke bouwlaag waren 2 leveringen van elk 7 vrachtwagens nodig (en toegestaan). Deze 7 trucks werden op 1 ochtend gelost en de materialen werden dezelfde dag uitgelopen over de etage en verdeeld per woning. Foutje gemaakt? Iets vergeten? Dan moesten de materialen handmatig naar de juiste verdieping worden gebracht…

Elke vorm van opslagruimte ontbrak. Slechts 1 vrachtwagen kon het terrein betreden. I.v.m. trambanen mochten de trucks absoluut niet stilstaan op de openbare weg. Daarom is er een HUB gecreëerd, een ‘wachtkamer’ net buiten de binnenstad.

Sterk staaltje engineering
Niet alleen logistiek maar ook technisch bevatte het project uitdagingen, met name door de complexiteit van de wanden, plafonds en tribunes in de 

Campus van Universiteit Leiden. Denk hierbij aan hoge wanden, schuine vlakken en bijvoorbeeld geprefabriceerde brandwerende koven van glasvezelversterkt gips (VARI). Of wat dacht u van maatwerk geperforeerde akoestische plafonds met geïntegreerde technische installaties en luchtbehandelingskanalen, die gelijktijdig moeten worden gemonteerd met de onderliggende tribunes? 

Omdat elke vorm van betrouwbare maatvoering ontbrak, is het gehele project door Kwakman (ondanks de korte voorbereidingsperiode) in BIM gemodelleerd. Hierdoor zijn vele problemen vooraf door onze engineers getackeld. Tevens zijn er tal van verrassingen ‘on the job’ opgelost.

Door een uitermate sterk staaltje 3D-engineering van onze tribunebouwers levert het maatvaste bouwtechnische ontwerp van onze Gerko tribunes een directe bijdrage aan de akoestische en esthetische eigenschappen van de collegezalen. De tribunes dragen enorm bij aan de akoestiek door de ontwikkelde afveer-frequentie. Daarnaast functioneert de tribune als luchtbuffer en zorgt voor aanvoer van verse lucht.

Om duurzaam om te gaan met het milieu maken wij voor onze tribunes gebruik van uitsluitend hoogwaardige FSC en PEFC gecertificeerde materialen zoals KERTO hout. Tevens berekenen wij middels 3D engineering hoe we met zo min mogelijk materiaal zo efficiënt mogelijk kunnen bouwen en transporteren. Minimale verspilling en transportbewegingen dragen bij aan een beter milieu.

Natuurlijk is er in de avonden en weekenden gewerkt. Maar niet alle planningsproblemen kunnen worden opgelost met ‘extra handjes’. Binnenstedelijke transformatie is ons specialisme. En om daarin succesvol te zijn, zijn 2 facetten onmisbaar. KENNIS en SAMENWERKING! Het was dan ook nooit gelukt zonder de hulp van Heijmans en de betrokken installateurs.

Locatie:
Den Haag Oplevering:
2017 Opdrachtgever:
Heijmans

Toegepaste diensten/producten/concepten: