Zaans Medisch Centrum

Een groots en vernieuwend bouwproject, zo mag de nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum met recht worden genoemd. Groots in letterlijke zin, gezien het totale vloeroppervlak van maar liefst 40.000 m2. Groots in figuurlijke zin gezien het ontwerp en het bouwproces. Het bestaande ziekenhuis bleef volledig operationeel gedurende de bouw van de nieuwe accommodatie. Na ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis is het oude gesloopt. In opdracht van BAM monteerde Kwakman alle binnenwanden en -plafonds.
 
Vernieuwend
De nieuwbouw is het eerste ziekenhuis in Nederland dat volledig volgens LEAN werkwijze is gerealiseerd. BAM tekende een DBMO overeenkomst voor 25 jaar waarin zij zowel het ontwerp, de bouw, het onderhoud en het functioneren van het ziekenhuis voor hun rekening nemen. Een ontwikkeling die al vaker te zien is geweest in de bouwwereld maar nog niet op deze schaal. Voor het ontwerp van het ziekenhuis is na een selectieronde gekozen voor het internationaal opererende Mecanoo architecten van Francine Houben.
 
Risicospreiding door delen van kennis
De nieuwbouw van een ziekenhuis is niet eenvoudig en niet in de laatste plaats vanwege de financiering. Het economische klimaat is er simpelweg niet naar. Dat is één van de redenen waardoor we steeds meer allianties en samenwerkingsverbanden zien. Door het beschikbaar stellen en delen van specialistische kennis en ervaring kan er steeds efficiënter en meer kostenbesparend worden gewerkt. Een project als het Zaans Medisch Centrum is hier een goed voorbeeld van. Alle partijen, waaronder ook Kwakman, zijn in een zeer vroeg traject actief betrokken bij het ontwikkelen van de plannen en bouwprocessen.

Locatie:
Zaandam Oplevering:
2016 Opdrachtgever:
BAM

Toegepaste diensten/producten/concepten:

Zaans Medisch Centrum Bekijk foto's (8)