Kwakman realiseert afbouw 9 unieke appartementen in 'De Broedersbouw'

9 april 2018

Eeuwenlang was de Beemster een zompig moeras, tussen de Noordzee en de toenmalige Zuiderzee. Meer water dan land… In het jaar 1612 kwam de drooglegging. De eerste boerderij die in de nieuwe polder werd gebouwd was ‘De Broedersbouw’, aan de ringdijk ter hoogte van Oosthuizen. Hij staat er nog steeds en Kwakman verzorgt in deze stokoude, maar nu gloednieuw gerenoveerde stolp de afbouw van 9 heel bijzondere appartementen.

De Broedersbouw

“Dit is beslist één van de mooiste afbouwprojecten in de renovatie waaraan ik heb meegewerkt,” zegt Kwakman’s projectleider Kevin Mulder. “Een unieke transformatie van een vervallen, historisch monument tot een eigentijds appartementencomplex. Maar dan wel met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. Het werk is inmiddels opgeleverd en er staat écht wat!”

In oktober jl. is Kwakman, in opdracht van Klies & Jozef Bouw uit Volendam, gestart. “Wat hebben we allemaal gedaan? Kort gezegd: alle wanden (houtskelet), plafonds (metalstud), afsmeerwerk en het sauswerk van de wanden, plafonds en kappen. Afwerkingsniveau Klasse A, het mooiste wat er is. En dat is in een pand uit de 18e eeuw best wel puzzelen, want alles verloopt en verspringt natuurlijk. Onze vakmannen hebben volgens mij tópwerk geleverd. Waarmee ze bewijzen: Kwakman is niet alleen heel goed in grote mainstream-projecten, maar kan ook in complexe bouwwerken heel precies puzzelen. En nog snel ook. Dat is mede te danken aan de perfecte samenwerking met Klies & Jozef Bouw. We liggen elkaar erg goed.”

Stolpboerderij De Broedersbouw in Zuid-Oost Beemster meet 35 bij 19 meter. Elk van de 9 appartementen heeft z’n eigen charme en uitstraling, ook omdat veel historische elementen in het zicht zijn gebleven. Zoals houtconstructies en een oude schouw. “Heel veel aandacht is besteed aan ‘contactloze’ plafonds en wanden,” vertelt Kevin Mulder. “Dat is, in combinatie met andere afbouwkundige maatregelen waaronder de toepassing van isolatiematerialen en dubbele beplatingen, noodzakelijk om de geluidsisolatie tussen de appartementen onderling optimaal te krijgen. Dat aspect is bij renovatie in oudere projecten altijd een hot item. Onze vakmannen hebben veel ervaring op dat gebied.”

Wat Juleyn Smit betreft –Uitvoerder bij Klies & Jozef Bouw en in de volksmond beter bekend als Jur– verdient de schildertak van Kwakman een extra pluim voor haar bijdrage aan het project. “De appartementbewoners konden allemaal hun eigen kleurenschema kiezen voor het sauswerk. De schilders van Kwakman hebben daarbij geadviseerd en daarna alle appartementen volgens de individuele bewonerswensen afgewerkt. Vakwerk op maat.”

Alle appartementen in De Broedersbouw zijn inmiddels verkocht.

De Broedersbouw Bekijk foto's (30)