BIM-engineering

Wij zijn ervan overtuigd dat de bouw steeds sneller zal blijven veranderen door standaardisering, prefabricage en robotisering. Wij geloven ook dat die ontwikkelingen vooral zullen worden gevoed door digitalisering en automatisering. Daarom zet Kwakman volop in op BIM en de digitale transitie naar data-gedreven engineering in de bouwkolom.

Clash-detectie door geometrische modellering

Vanwege de onmiskenbare voordelen van BIM wordt bij Kwakman elk project tot in elk technisch detail uitgewerkt in Revit. In nieuwbouwprojecten maar juist ook in renovaties en transformaties. Alle 2D-tekeningen worden omgezet naar 3D-modellen. Binnen virtuele bouwwerken modelleren onze BIM-engineers alle binnenbouwkundige elementen, zoals metalstud-constructies, systeemwanden en -plafonds. Inclusief profielen, stijlen, kozijnen, inspectieluiken en sparingen voor installatietechniek.

Zo creëren we ruimtelijke beeldvorming voor onszelf én de andere stakeholders; regelmatig werken we met 20 tot wel 40 partijen in 1 BIM-omgeving. Potentiële clashes worden gedetecteerd en afgestemd met bijvoorbeeld W- en E-installateurs, (staal)constructeurs, architecten en natuurlijk de hoofdaannemer.

Intelligentie en efficiëntie in bouwmanagement

De gezamelijke virtuele bouwplaats biedt alle partijen inzicht in de eigenschappen van toegepaste producten. Denk hierbij aan tarieven en prestaties met betrekking tot akoestiek, isolatie en brandpreventie. Op basis van de BIM-data worden materiaalbehoeftes bepaald, welke worden gebruikt voor calculatie, inkoop en planning.

Puur esthetische designs van architecten (voor bijvoorbeeld plafond-eilanden of GRG-elementen) worden door Kwakman tot in technisch detail uitgewerkt zodat toeleveranciers deze custom made creaties in productie kunnen nemen. Uitgewerkte 3D-modellen worden ‘platgeslagen’ tot 2D productie-instructies, waarmee Kwakman producerende partners aanstuurt.

Daarom BIM

  • Fouten voorkomen, faalkosten verlagen en vertragingen verminderen door clash-detecties
  • Kwaliteit van gebouwen verbeteren door inzicht in prestaties van producten en de ruimtes waarin ze zijn toegepast
  • Meer grip op kosten en planning, zowel voor als na oplevering
  • Effectievere samenwerking tussen partners door 3D digitalisering bouwproces

BIM is leading

Traditionele rollen vervagen binnen onze teams. Werkvoorbereiders transformeren tot BIM-modelleurs, modelleurs ontwikkelen zich tot BIM-engineers en engineers blijken de beste werkvoorbereiders. Deze specialisten leveren inmiddels excellente engineering en continue innovaties in ‘Building Information Modeling’. Ze onderzoeken ideeën en kansen, ze optimaliseren processen met vooruitstrevende oplossingen, delen knowhow en verbeteren onze samenwerkingen met partners.

Collective intelligence

We werken niet alleen in BIM, we investeren erin. Zo ontwikkelden we zelf prijswinnende BIM-plugins die de productiviteit van onze engineers drastisch verhogen. Ook onderzoeken we ontwikkelingen waar de markt nu nog nauwelijks klaar voor is, zoals de mogelijkheden van virtual reality en robotisering op de (af)bouwplaats. Intern worden kennis-sessies georganiseerd om de opgedane ideeën en oplossingen te delen en evalueren, om zo de skills en workflows blijvend te verbeteren en kennis te borgen.

Motivator

We verbreden en verdiepen onze 3D-bibliotheek en die van onze partners. Door modellen en producten te verrijken met waardevolle data, nodig om al die kansen die BIM biedt in de nabije toekomst te kunnen benutten. Zo helpen we onderaannemers, leveranciers en natuurlijk opdrachtgevers bij het implementeren van BIM in onze gezamenlijke processen. En stimuleren we ketenpartners om in te zetten op prefabricage en standaardisatie. Niet voor niets is Kwakman een kritisch klankbord voor diverse preferred suppliers om hun BIM-gerelateerde oplossingen te testen en toetsen.

Meer weten over BIM-engineering?

Neem dan vrijblijvend eens contact op met deze mannen van Kwakman Afbouw Volendam B.V.

Alle bedrijven
Over Kwakman Groep
Tom Jonk
Tom Jonk Bedrijfsleider 06-30367092
Will Jonk
Will Jonk Technisch directeur 06-17546650