Vooroorlogse panden Indische Buurt Amsterdam Oost ondergaan grondige ‘doos in doos’-renovatie

2 september 2020

Ergens na het jaar 1000 wordt de polder, waarin de huidige Indische Buurt in Amsterdam Oost ligt, van de Zuiderzee gescheiden. De Zeeburgerdijk (vroeger Sint Anthonisdijk) werd toen aangelegd. In de tijd van de aanleg van de dijk, bestaat Amsterdam nog niet. Kunt u het zich voorstellen? Nu worden de woongebouwen van Eigen Haard aan de Zeeburgerdijk en Molukkenstraat grondig gerenoveerd.

‘Doos in doos’-renovatie Amsterdam Oost

De tijden zijn veranderd
De panden in de Zeeburgerdijk en de Mollukkenstraat zijn gebouwd in de jaren 1900. De huidige tijd vraagt echter om eigentijdse woningen en dito bedrijfsruimtes die voldoen aan de eisen van nu op het gebied van o.a. brandwerendheid, geluidsdichtheid en isolatie. Eigen Haard besloot daarom haar vooroorlogse panden in de Indische Buurt te onderwerpen aan een renovatie. Kwakman neemt daarbij de verantwoordelijkheid over de complete droge afbouw in 5 portieken met in totaal 15 woningen en 3 bedrijfsruimten aan de Zeeburgerdijk 116 tot 120 en de Mollukkenstraat 2 en 4.

‘Doos in doos’-opdracht
Bij dit renovatieproject spreekt onze opdrachtgever Van Braam-Minnesma over een zogenaamde ‘doos in doos’-opdracht waarbij nieuwbouw in een oud jasje wordt gegoten. De panden zijn tot casco gesloopt en teruggebracht naar de originele staat. Kwakman is vorige week begonnen in de ‘kale’ gebouwen. We hebben inmiddels de stalen draagconstructie brandwerend bekleed en we zijn deze week begonnen met het leggen van Estrich vloeren. Vervolgens plaatsen we Metalstud wanden en plafonds. Samen met onze opdrachtgever besteden we veel aandacht aan het gebruik van brand- en geluidswerende materialen alsook aan optimale isolatie, zodat de woningen in de toekomst aan alle voorwaarden voldoen om eventueel de overstap naar gasloos te kunnen maken.

De juiste kennis voor het project
Van Braam-Minnesma gunde de droge afbouw aan Kwakman vanwege de ruime kennis en ervaring die wij hebben met dit type casco opbouw. Guido ten Hoope (Projectleider bij Van Braam-Minnesma) beaamt: “Het betreft panden die gebouwd zijn omstreeks 1930. Die vragen om een specifieke aanpak wanneer je besluit de gebouwen van binnenuit volledig te vernieuwen. Op basis van eerdere samenwerkingen weten wij dat Kwakman dat uitstekend kan. Ze weten wat ze moeten doen bij een ‘doos in doos’-opdracht, zoals wij dat noemen. Dat is gewoon heel fijn samenwerken.”

Impressie: Archivolt Architecten