AIR, de grande dame van Rotterdam

13 juli 2023

AIR opent begin 2024. Een grande dame in hartje Rotterdam dat van een leegstaand warenhuis wordt getransformeerd naar een multifunctioneel gebouw. 26.000 m2 kantoorruimte, twee verdiepingen retail en horeca, plus een sky bar en parkeerruimte op de kruin. Ontwikkelaar NEOO zocht de samenwerking op met Kwakman om complexiteit in logistiek, planning en coördinatie het hoofd te bieden. Een fantastisch project, we zijn begonnen!

AIR, de grande dame van Rotterdam

Voor Kwakman is een grote rol weggelegd, zowel in de breedte als in de diepte. Kwakman coördineert alle afbouwwerkzaamheden én is verantwoordelijk voor de integrale uitvoering. Jaap Buijs (directeur Kwakman Groep): “Omdat we al eerder betrokken zijn geweest bij een grootschalige verbouwing aan hetzelfde pand, stelt die kennis ons nu in staat om betere keuzes te maken ter verkorting van de bouwtijd. Samen met NEOO hebben we gekeken naar uitdagingen en oplossingen qua product, proces en planning. Onze rol daarin was adviserend.”

Om snel, slim en feilloos te bouwen zet Kwakman vooral in op de voorbereiding. Jaap: “Door zoveel mogelijk vooraf te engineeren, voorkomen we clashes in de uitvoering en denken we meerdere stappen vooruit. De (ver)bouw van AIR is ultra strak gepland. Verrassingen op de werkvloer zijn, op z’n zachtst gezegd, niet handig. En omdat AIR zich aan het Beursplein bevindt, met talloze winkels en het World Trade Center in de voor- en achtertuin, stemmen we materiaalleveringen nauw af. Beleveren doen we just in time en waar het kan in een zo vroeg mogelijk stadium."

Kwakman is verantwoordelijk voor de montage van metal stud wanden, het timmerwerk, stucwerk, schilderwerk, akoestisch spuitwerk en het aanbrengen van deuren en kozijnen. Belangrijke elementen, zoals glazen balustrades, kozijnen, deuren, wanden, plafonds en gevels hebben unieke eigenschappen en toleranties en moeten perfect op elkaar aansluiten. “De mate van slagen valt of staat met de juiste kennis, integraal samenspel en in gesprek blijven met elkaar. Ook daarin heeft Kwakman, behalve een uitvoerende, ook een coördinerende rol. Er zit een sterk team op. Samen gaan we voor het hoogst haalbare.”

AIR, de grande dame van Rotterdam Bekijk foto's (9)