VORM kiest voor Kwakman Maatwand bij project BOLD, een wereldprimeur qua duurzaamheid

3 april 2019

Kwakman levert vanaf juli 2019 een mooie bijdrage aan het ontzaglijke nieuwbouwproject aan ’t IJ te Amsterdam-Noord: BOLD. Direct achter de A’DAM Toren en het EYE Filmmuseum verrijzen twee spraakmakende en ultra duurzame woontorens met in totaal 151 koopappartementen en 203 studentenwoningen. In de ruim 200 studentenhuizen past Kwakman Maatwand toe - prefab maatwanden, just in time geleverd met minimale afvalproductie - en biedt daarmee soelaas voor het logistieke issue dat gepaard gaat met binnenstedelijke woningbouw. De oplevering van BOLD zal omstreeks de bouwvak 2020 plaatsvinden.

BOLD, duurzame wereldprimeur

Een reus bouwen op een dwergenpad
In opdracht van VORM, een allround projectontwikkelaar, bouwer en belegger, starten wij rond de bouwvak van 2019 met onze werkzaamheden. In beide woontorens zijn we verantwoordelijk voor het plaatsen van metalstud wanden en plafonds en de montage van systeemplafonds. Bouwen in Amsterdam is inherent aan logistieke uitdagingen. Vanwege extreem ruimtegebrek op en rondom de bouwplaats leveren wij onze materialen daarom just in time aan. Het Kwakman Maatwand concept – een ontwikkeling voor wanden op maat die hoge prestaties levert qua bouwsnelheid en afvalreductie – passen we toe in het studentenwooncomplex. 

 Duurzaam 2.0
VORM ontwikkelde voor het project BOLD een duurzame woontoren met innovatieve oplossingen en hoogwaardige materialen.Om zelfs de transparante geveldelen van de woontoren stroom op te laten wekken, ging VORM voor dit extreem duurzame project in zee met PHYSEE. Deze scale-up ontwerpt en produceert SmartSkin, een in glas geïntegreerde technologie, dat lokaal en in de gevel groene stroom opwekt zonder in te leveren op het architectonische ontwerp. De SmartSkin is opgebouwd uit PowerWindows waarmee het pand met 1800 vierkante meter wordt voorzien. De SmartSkin zal voldoende energie opwekken voor alle bewoners in de woontoren. Naast de gevel van ‘zonnepanelen', wordt de woontoren voorzien van een zeer energiezuinig klimaatsysteem. Het EPC (energieprestatiecoëfficiënt) ligt dan ook op -0,12, wat betekent dat BOLD meer energie oplevert dan het zal verbruiken. 


Impressie: VORM