Strakke planning AIR vereist extra veiligheidszorg

17 november 2023

Transformatieproject AIR bereikte recent alweer zijn hoogste punt. Dat kan ook niet anders, de bouw is ultra strak gepland. Kwakman is al volle bak gestart met de afbouw terwijl de ruwbouw nog aan de gang is. Dat vraagt om extra veiligheidsmaatregelen en alertheid. Tijd voor een toolbox en een veiligheidsronde, dus.

Strakke planning AIR vereist extra veiligheidszorg

AIR is een voormalig warenhuis dat wordt getransformeerd naar een mixed-use gebouw. Gevestigd in hartje Rotterdam en met winkels, horeca, een skybar, fietsenstalling en kantoren. Voor Kwakman is een grote rol weggelegd. We coördineren alle afbouwwerkzaamheden, zijn verantwoordelijk voor de integrale uitvoering én nemen graag het voortouw als het gaat om veilig werken.

Met veiligheidsinspecteur Rob Schipper van De Wilde ingenieurs groep, projectorganisator Robert Kok en uitvoerder Sander Dieters maakten we een rondje langs de velden. Sander: “Omdat de ruwbouw redelijk parallel loopt aan de afbouw hebben we te maken met veel vloersparingen. Van groot belang is dan: is er valbeveiliging?” Het is daarom volgens Rob vooral belangrijk om een dagelijkse risicobeoordeling van de werkplek (LMRA) te doen. Is het veilig om te werken? Pas dan mag je starten. Uit de inspectie is gebleken dat Kwakman de eigen werkplek prima op orde heeft.

“Sowieso melden we gevaarlijke situaties direct”, vult Sander aan. “Intern en richting de opdrachtgever. We motiveren andere partijen dat ook te doen. We hebben het gevoel dat wij hierin ‘in the lead’ zijn en zien gelukkig dat het bewustzijn rondom veilig werken daarmee toeneemt op de bouwplaats. Dat is een mooie ontwikkeling!”


Lees ook: ‘Air, de grande dame van Rotterdam

Strakke planning AIR vereist extra veiligheidszorg Bekijk foto's (8)